Преговорите за газ с Турция напредват изключително бързо, съобщиха от Министерството на енергетиката

Другата седмица се очаква да се финализират основните параметри по дългосрочен договор за капацитет на терминали в Турция и такъв в преносната мрежа на държавната компания "Боташ"

Българската и турската енергийни делегации
Българската и турската енергийни делегации Източник: МЕ

Преговорите за доставка, транзит и закупуване на газ с Турция напредват изключително бързо. Това стана ясно от срещата на министъра на енергетиката Росен Христов с ръководството на турската държавна енергийна компания "Боташ", която се проведе в събота, съобщиха от пресцентъра на МЕ.

 

Предишния ден министър Христов разговаря с турския си колега Фатих Дьонмез, по чиято покана бе единственият чуждестранен енергиен министър на откриването на най-голямото газохранилище в Европа, намиращо се край Истанбул.

 

Румен Христов и Фатих Дьонмез
Румен Христов и Фатих Дьонмез Източник: МЕ

Другата седмица се очаква да се финализират основните параметри по дългосрочен договор за капацитет на терминали в Турция и такъв в преносната мрежа на държавната компания "Боташ". По инициатива на турската страна, срещата се проведе в Ritz Carlton, където в знак на уважение бе издигнат българският флаг.

 

Това е втората среща, която провеждат двете страни, след като президентът Румен Радев бе на официално посещение в Турция на 9 декември. Сред темите за сътрудничество, които той обсъди с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, основна бе и енергетиката.

Министър Христов бе придружен от директорите на Булгаргаз - Деница Златева, на Булгартрансгаз - Владимир Малинов, както и от началника на политическия кабинет Любомира Ганчева.

 

След посещението си в Турция, министър Христов замина за Болград, Украйна, където ще предостави помощ за българите, които са 70% от населението на града.

Още от "Икономика"

Владимир Малинов: България е готова да помогне на Украйна за възстановяване на електроенергийната система

Ускоряването на процеса по доставка на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна бе друга тема на разговора между министрите Малинов и Галушченко

Прочетете повече прочетете повече

Западните санкции задушават руски проекти в Арктика за десетки милиарди долари

Американските санкции работят изненадващо добре, казва Малте Хъмпърт, основател на Арктическия институт, който наблюдава разширяването на Русия в региона през последните десет години

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени