Премиерът Борисов: Удължаваме мярката 60/40 до септември 2021 г.

„Днес удължаваме мярката 60/40 до края на март, а в следващите седмици ще гарантираме прилагането й до септември 2021 г.Продължаваме подкрепата за туризма и транспорта с мярката 80/20, а от първи януари въвеждаме помощта от 75/0 за затворенитбизнеси". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов Източник: МС

По отношение на мярката 60/40 министър-председателят Борисов изтъкна, че държавата заделя огромен финансов ресурс заприложението й. „Днес разпределяме 300 милиона лева от бюджета за 2021 г. за удължаване на мярката 60/40 до март, с което щзапазим 180 000 работни места. А с още 300 милиона лева гарантираме приложението на подкрепата до септември“, подчерта премиерът Борисов. До момента по мярката са изплатени над 627 млн. лв. и са запазени 250 000 работни места.
Правителството реши също да удължи до 31 март 2021 г. срокът за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта в рана 290 лв. месечно на работниците, служителите и самоосигуряващите се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство иресторантьорство“ и „Туризъм“.
„Допустимите кандидати по мярката са работодатели от секторите пътнически и градски транспорт, пътнически сухопътен транспохотелиерство, ресторантьорство. Право на подпомагане по тази линия имат и самоосигуряващи се лица с дейност в същите сектокакто и упражняващи свободна професия, и еднолични търговци“, добави министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.
До този момент по мярката са разплатени 43 милиона лева и са запазени около 30 000 работни места. За удължаването й до краямарт са осигурени още 40 милиона лева, които ще бъдат отпуснати от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. „Това означава, че общо ще бъдат дадени 83 милиона лева“, подчерта министър-председателят Борисов. Той акцентира също върху важността на мярката 75/0 за затворените бизнеси.
„Работниците от затворените от 1 до 31 януари бизнеси ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход. Те повече от досегашните 24 лв., които даваме и е за наетите на 8-часов работен ден. На практика мярката означава, чеработодателите не дължат нищо, а работниците им получават 75% от дохода си“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Дотук кандидатствалите по мярката са над 5000 работодатели за 23 000 работници, което струва на държавата 11 млн. лв.

Още от "Икономика"

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Hyundai E&C стартира активна стратегия в България, за да си осигури договора за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

По време на роудшоуто Йънг Джун Юн, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Engineering & Construction, се срещна с българския президент Румен Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени