Премиерът Денков посече лъжите на Румен Радев: "Булгартрансгаз" не е заплашен от фалит, нищо не налага ползването на руски газ

Въведената преди няколко дни такса за внос и транзит на руски газ през България поражда задължение по отношение на "Газпром", а не на държавите потребители на този газ или пък на "Булгартрансгаз", добави той

Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

"Булгартрансгаз" не е заплашен от фалит. Тази версия няма основания. Въведената преди няколко дни такса за внос и транзит на руски газ през България поражда задължение по отношение на "Газпром", а не на държавите потребители на този газ или пък на "Булгартрансгаз". Това коментира премиерът Николай Денков по повод опасенията, че е възможно промяната в закона да се отрази негативно на финансовото състояние на газопреносното дружество.

 

"Булгартрансгаз" ЕАД Източник: Zonanews

Страната ни има ясни аргументи за таксата от 20 лв. за мегаватчас. "От една страна, ние защитаваме българския интерес - това са приходи, които могат да влязат в бюджета. От друга страна, има доста добра възможност по този начин да се създаде истинска конкуренция между тръбния и втечнения газ, от което би спечелила цяла Европа", обясни министър-председателят. Той отново посочи, че в момента нищо не налага ползването на руски газ – има развитие на газопреносната мрежа и интерконектори.

 

Документите за новата такса са изпратени на Европейската комисия, предстоят разговори с представителите на другите европейски държави. Има вероятност те да започнат още следващата седмица на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

 

"Това, което правим, го правим в полза на българските граждани, на българската икономика и националната сигурност на България", обобщи премиерът.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени