Премиерът Главчев: Със сигурен и безопасен ядрено-горивен процес и възможна диверсификация се осигуряват повече възможности за избор

Енергийният министър Владимир Малинов благодари на американските партньори и заяви, че този процес ще продължи, като не само пети блок ще бъде напълно диверсифициран

Димитър Главчев
Димитър Главчев Източник: Zonanews

 Със сигурен и безопасен ядрено-горивен процес и възможна диверсификация се осигуряват повече възможности за избор, обяви служебният премиер Димитър Главчев днес в Атомната електроцентрала (АЕЦ) "Козлодуй". Той присъства на церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в пети блок на централата.

 

Церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в пети блок на АЕЦ
Церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в пети блок на АЕЦ Източник: Zonanews

В церемонията участваха служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, висши представители на фирмата "Уестингхаус Електрик Швеция АВ", която достави ядрено гориво, произведено в САЩ, за пети блок и други. Зареждането на 43-те касети с ново ядрено гориво за пети блок приключи вчера.

 

Димитър Главчев и Владимир Малинов
Димитър Главчев и Владимир Малинов Източник: Zonanews

Димитър Главчев обясни, че неслучайно е тук, тъй като около 2009 г. е бил сред депутатите, срещнали се с представители на "Уестингхаус". По думите му е завършен първият етап на ядрена диверсификация и това е началото на отделянето на България от почти пълната зависимост от Русия. "Без да политизирам ще кажа, че винаги е добре човек да има избор. А диверсификацията осигурява точно това", каза Главчев, добавяйки, че е важно, че имаме и 100% осигурена безопасност.

 

Димитър Главчев, Валентин Николов, Владимир Малинов
Димитър Главчев, Валентин Николов, Владимир Малинов Източник: Zonanews

Енергийният министър Владимир Малинов благодари на американските партньори и заяви, че този процес ще продължи, като не само пети блок ще бъде напълно диверсифициран и ще работи с американско свежо ядрено гориво,  а и ще се продължи работата по изграждането на седми и осми  блок.

 

"И към настоящия момент АЕЦ "Козлодуй" произвежда 1/3 от енергията в нашата страна. Енергия, която е с нулеви емисии, която е достъпна от ценова гледна точка и е изцяло в рамките на стратегията на Европейския съюз и на зелената сделка", обяви министър Малинов.

 

Владимир Малинов
Владимир Малинов Източник: Zonanews

По думите му с реализацията на тези проекти ще се утвърди ролята на България като предвидим партньор, както и нейната значима роля по отношение на енергийната сигурност за Балканите и целия регион.

 

Диверсификацията на програмата за ядреното гориво на България е важна стъпка за формиране на едно ядрено бъдеще, обяви и посланикът на САЩ  Кенет Мертен, подчертавайки, че днешният ден не е краят на един процес, а е началото на по-нататъшно партньорство.

 

Кенет Мертен
Кенет Мертен Източник: Zonanews

"Подписали сме междуправителствено споразумение за развитие на ядрената енергия за граждански цели", обясни дипломатът и допълни, че това е друга важна стъпка в отношенията между България и САЩ. По думите му така се засилват всички аспекти на ядрената промишленост, не само безопасността и доставките на гориво, създават се и повече икономически ползи и възможности.  

 

Процесът на подготовка за преминаването към горивото на "Уестингхаус" започна през 2019 г. с подписването на договора с компанията. През това време са преминати няколко етапа, като са били осигурени и необходимите документи, които се изискват от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), припомни по-рано изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

 

Валентин Николов
Валентин Николов Източник: Zonanews

На 22 април в резултат на положителни становища на инспекторите на агенцията бе издадено разрешение за поетапен преход на пети блок от руско на американско гориво, посочи на брифинг в края на април председателят на АЯР Цанко Бачийски.

Още от "Икономика"

Hyundai E&C стартира активна стратегия в България, за да си осигури договора за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

По време на роудшоуто Йънг Джун Юн, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Engineering & Construction, се срещна с българския президент Румен Радев

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности ще осигури сигурна и чиста енергия за България

В пиковите моменти от изграждането на нови ядрени мощности очакваме пряко ангажираните на площадката да достигат 10 000 души", акцентира министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов: Споразумението за предоставяне на клирингови услуги между "Газов Хъб Балкан" и KELER CCP ще допринесе

Внедряване на услуги за клиринг и сетълмент за българския пазар ще допринесе за подобряване на функционирането на регионалния газов пазар

Прочетете повече прочетете повече

ЕС утвърди новите санкции срещу Русия с ограничения за търговията с втечнен газ

Въвежда се забрана на използването на Системата за прехвърляне на финансови съобщения (SPFS), разработена от Централната банка на Русия за неутрализиране на ефекта от европейските санкции

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени