През януари и февруари износът ни спада с 11.4%

Основни търговски партньори на България са Турция, САЩ, РСМ, Китай, Сърбия, Обединеното кралство и Гибралтар, които формират 50.6% от износа за трети страни

Export-Import (внос-износ)
Export-Import (внос-износ) Източник: Zonanews

През периода януари - февруари 2024 г. износът на стоки от България за трети страни намалява с 9.3% в сравнение със същия период на 2023 г. и е на стойност 4 465.0 млн. лева, показват данните на НСИ.

 

Основни търговски партньори на България са Турция, Съединените американски щати, Република Северна Македония, Китай, Сърбия, Обединеното кралство и Гибралтар, които формират 50.6% от износа за трети страни.

 

През февруари 2024 г. износът на стоки от България за трети страни намалява със 7.1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 318.0 млн. лева.

 

Национален статистически институт (НСИ)
Национален статистически институт (НСИ) Източник: Zonanews

При износа, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст е отбелязан в секторите "Химични вещества и продукти" (12.9%) и "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" (7.9%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (47.6%).

 

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - февруари 2024 г. намалява с 13.2% в сравнение със същия период на 2023 г. и е на стойност 5 886.5 млн. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Китай, Руската федерация и Украйна.

 

През февруари 2024 г. вносът на стоки в България от трети страни намалява със 7.6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 975.4 млн. лeвa.

 

При вноса, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голямо увеличение е отчетено в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (6.2%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" (27.1%).

 

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - февруари 2024 г. е отрицателно и е в размер на 1 421.5 млн. лева.

 

През февруари 2024 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни също  е отрицателно и е на стойност 657.4 млн. лева.

 

Търговия със стоки на България с трети страни и ЕС - общо

През периода януари - февруари 2024 г. от България общо са изнесени стоки на стойност  12 808.8 млн. лв., което е с 11.4% по-малко в сравнение със същия период на 2023 година.

 

През февруари 2024 г. общият износ на стоки възлиза на 6 567.3 млн. лв. и намалява със 7.5% спрямо същия месец на предходната година.

 

През периода януари - февруари 2024 г. общо в страната са внесени стоки на стойност 15 097.0 млн. лв. (по цени CIF), или с 6.8% по-малко спрямо същия период на 2023 година.

 

През февруари 2024 г. общият внос на стоки намалява с 5.4% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 7 629.2 млн. лева.

 

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно за периода януари - февруари 2024 г. и е на стойност 2 288.2 млн. лева. През февруари 2024 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) също е отрицателно и е на стойност 1 061.9 млн. лева.

 

 

Още от "Икономика"

Министър Малинов обсъди напредъка по съвместните проекти в областта на ядрената енергетика с Дженифър Гранхолм и Андрю Л

Разговорите се проведоха в румънската столица Букурещ в рамките на петата министерска среща на Партньорството за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата

Прочетете повече прочетете повече

Полската компания Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA ще бъде избрана за изпълнител за доставка на 35 мотрисни влака, след

От страна на Stadler са поставени ултимативни изисквания, променящи дори обхвата на договора, като същите излизат далеч от рамката на несъществените изменения

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов в Букурещ: Всяка помощ за възстановяване на енергетиката на Украйна е от ключово значение

Необходимостта от пълна диверсификация на изкопаеми горива с произход Русия за държавите от ЕС и Енергийната общност бе друг акцент в изказването на министър Малинов по време на форума

Прочетете повече прочетете повече

Агенцията за търговия и развитие на САЩ ще финансира предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-За

Планира се инициираният от ЕСО ЕАД проект да свързва електропреносните мрежи на Турция, България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора, с възможност да достигне и до Италия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени