Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Втечнен газ от Катар
Втечнен газ от Катар Източник: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Докато Владимир Путин убеждава Китай да построи нов газопровод "Силата на Сибир-2" и предлага Германия да "завърти крана", за да пусне "Северен поток 2", китайските и европейските вносители на газ увеличават покупките от Катар.

 

Според  Bloomberg  катарската държавна корпорация QatarEnergy се готви да подпише нови договори за доставка на втечнен природен газ за Китай и Европейския съюз.

 

Един от най-големите износители на втечнен природен газ в света, QatarEnergy, вече има 27-годишен договор с китайската CPCC. След това планира да сключи подобна сделка със Sinopec, втората по големина петролна и газова компания в Китай по отношение на производството.

 

Освен това са планирани сделки с европейски и американски водещи компании - френската TotalEnergies, италианската Eni, британско-холандската Shell, както и американските ConocoPhillips и ExxonMobil. Всички те преди това получиха акции в North Field, от което ще се доставя газ на клиентите им.

 

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век). "Газпром" е експортирал само 28 млрд. куб.м. на някога най-големия пазар за продажби (европейския, бел. ред.), което е най-ниският обем от 1975-80 г. насам.

 

През 2024 г. доставките чрез "Силата на Сибир" могат да нараснат до около 30 млрд. куб.м., но дори когато газопроводът работи с пълен капацитет - 38 млрд. куб.м годишно - той ще компенсира само малко повече от 1/5 от предишния си износ за Европейския съюз.

 

Путин предложи на Китай да увеличи вноса на газ до 100 млрд. куб.м. годишно. Но две срещи с китайския президент Си Дзинпин, през март и октомври, бяха неубедителни: Пекин не подписа договор за изграждането на "Силата на Сибир-2".

 

Китай не е склонен да инвестира и един юан в новия газопровод, предлагайки на Русия да плати изцяло многомилиардната строителна сметка, а също така изисква отстъпки за руския газ, заяви източник, запознат със ситуацията в Москва, пред The South China Morning Post.

 

"Пекин много добре разбира, че може да диктува условията си и че е в много по-силна позиция (от Русия)", обясни източникът. "Когато става въпрос за строителство, Пекин иска да се увери, че няма рискове или разходи за него. Русия е страната, която ще плати сметката в пълен размер".

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени