Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Втечнен газ от Катар
Втечнен газ от Катар Източник: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Докато Владимир Путин убеждава Китай да построи нов газопровод "Силата на Сибир-2" и предлага Германия да "завърти крана", за да пусне "Северен поток 2", китайските и европейските вносители на газ увеличават покупките от Катар.

 

Според  Bloomberg  катарската държавна корпорация QatarEnergy се готви да подпише нови договори за доставка на втечнен природен газ за Китай и Европейския съюз.

 

Един от най-големите износители на втечнен природен газ в света, QatarEnergy, вече има 27-годишен договор с китайската CPCC. След това планира да сключи подобна сделка със Sinopec, втората по големина петролна и газова компания в Китай по отношение на производството.

 

Освен това са планирани сделки с европейски и американски водещи компании - френската TotalEnergies, италианската Eni, британско-холандската Shell, както и американските ConocoPhillips и ExxonMobil. Всички те преди това получиха акции в North Field, от което ще се доставя газ на клиентите им.

 

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век). "Газпром" е експортирал само 28 млрд. куб.м. на някога най-големия пазар за продажби (европейския, бел. ред.), което е най-ниският обем от 1975-80 г. насам.

 

През 2024 г. доставките чрез "Силата на Сибир" могат да нараснат до около 30 млрд. куб.м., но дори когато газопроводът работи с пълен капацитет - 38 млрд. куб.м годишно - той ще компенсира само малко повече от 1/5 от предишния си износ за Европейския съюз.

 

Путин предложи на Китай да увеличи вноса на газ до 100 млрд. куб.м. годишно. Но две срещи с китайския президент Си Дзинпин, през март и октомври, бяха неубедителни: Пекин не подписа договор за изграждането на "Силата на Сибир-2".

 

Китай не е склонен да инвестира и един юан в новия газопровод, предлагайки на Русия да плати изцяло многомилиардната строителна сметка, а също така изисква отстъпки за руския газ, заяви източник, запознат със ситуацията в Москва, пред The South China Morning Post.

 

"Пекин много добре разбира, че може да диктува условията си и че е в много по-силна позиция (от Русия)", обясни източникът. "Когато става въпрос за строителство, Пекин иска да се увери, че няма рискове или разходи за него. Русия е страната, която ще плати сметката в пълен размер".

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени