Природният газ през май поскъпва с 14% в сравнение с предишния месец

Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на "Газпром"

Цена на природния газ
Цена на природния газ Източник: Zonanews

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ, считано от 1 май, в размер на 162,17 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от регулатора. Това е с 14 на сто повече в сравнение с цената, утвърдена в началото на април. Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на "Газпром". От КЕВР съобщават, че поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

 

Актуализираните прогнози на "Булгаргаз" за цена на газа за юни показват около 140 лева за мегаватчас, което е по-малко в сравнение с цената за май. От комисията съобщават, че основен фактор за това са сключените от "Булгаргаз" сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на "Газпром". Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, "Булгаргаз" да внесе официално заявление с предложение за цена за юни.

 

В ценовия микс за месец май също е включено и цялото количество по анекса на договора от 2019 г. с фирмата доставчик от Азербайджан. По този начин ще бъдат задоволени напълно нуждите на битовите потребители, на топлофикационните дружества и на индустриалните клиенти, както и за количествата природен газ по програмата за освобождаване.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени