Природният газ - с около 8 % по-евтин през юли

Това обяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на общественото обсъждане на цените

Булгаргаз ЕАД
Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews

Природният газ ще поевтинее с около 8 процента през юли и ще се продава за около 60 лева и 50 стотинки за мегаватчас. Това обяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на общественото обсъждане на цените.

Първоначалните разчети сочеха понижение с 12 на сто, но междувременно на международните борси газът поскъпна, което се отразява и на цените у нас, обясни Златева:

"Наблюдава се ръст на ценообразуващия борсов индекс ETF месец напред, който "Булгаргаз" използва и при формиране на регулираната цена. Ако днеска трябваше да подадем актуализирано заявление, разликата щеше да бъде само с 4%. Тоест при 19% ръст на борсовия индекс, разликата се изразява в 4% ръст на прогнозната цена", съобщи БНР.

Повишението на борсите не се отразява в пълния си размер на цените у нас, тъй като в микса с по-голяма тежест са доставките от Азербайджан, каза от своя страна председателят на регулатора Иван Иванов:

"Това за сетен път показва полезността на договора, който имаме с Азербайджан, които са буквално като котва за цената, тъй като те не зависят от ETF. В същото време над 70% от природния газ за месец юли ще бъде доставен от тях и се вижда как те редуцират тази промяна, която, ако всички доставчици, наши, бяха свързани с ЕTF по определен начин щеше да има по-сериозно влияние".

Окончателното си  предложение "Булгаргаз" ще направи на 1 юли, когато и Комисията за енергийно и водно регулиране ще излезе с решение за цените.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени