Природният газ в Европа стартира търговията в понеделник с ново рязко поскъпване, а петролът поевтинява

Цената на газ на нидерландския хъб TTF се повиши с над 10% към 272 евро за мегаватчас преди да върне леко назад около 265 евро за MWh

Природен газ
Природен газ Източник: ДПА

Природният газ в Европа стартира търговията в понеделник с ново рязко поскъпване на фона на ограничените руски доставки и нарастващо търсене с оглед на постоянните горещи вълни, заливащи Европа.

 

Историческа суша, предизвикана от сухото лято, което постави топлинни рекорди в цяла Европа, на практика спря енергийните доставки по река Рейн, като същевременно ограничи производството на водноелектрическа и ядрена енергия.

 

Руският енергиен гигант "Газпром" пък обяви преди дни, че отново ще спре изцяло доставките на руски газ по "Северен поток 1"  от 31-ви август до 2-ри септември поради ремонта на единствения останал в експлоатация газопомпен агрегат.

 

Днес германският икономически министър Роберт Хабенк пък не изключи вероятността Владимир Путин да намали допълнително и без това вече оскъдните доставки за Европа на руски природен газ.

 

Това означава, че цената на газа в Европа се покачи над 2800 долара за 1000 кубически метра за първи път от началото на март, според данните на Лондонската фондова борса.

По същото време петролът поевтинява в началото на европейската търговия в понеделник с над 1,5% заради страховете от глобално икономическо забавяне, тъй като големите централни банки, начело с Фед на САЩ, започнаха цикъл на затягане на паричната политика (повишаване на лихвите), за да укротят силно растящата инфлация.

 

Петролните търговци също така оценяват перспективата за повече доставки от Иран след дискусиите на президента на САЩ Джо Байдън с европейските съюзници за съживяване на иранската ядрена сделка от 2015 г. Байдън разговаря с лидери от Франция, Германия и Обединеното кралство в неделя и обсъди "продължаващите преговори" за ядрено споразумение, включително "необходимостта от засилване на подкрепата за партньорите в региона на Близкия изток", съобщава Блумбърг.

 

Междувременно най-големият вносител на петрол - Китай остава затънал в икономически проблеми, като провинция Съчуан удължи индустриалните прекъсвания на електрозахранването и активира най-високата си реакция при извънредни ситуации в неделя, за да се справи с недостига на електроенергия, заплашвайки производствената дейност в региона, което допълнително да намали вноса на петрол от водещата азиатска икономика.

Към 10.00 часа българско време октомврийските фючърси на петрол Брент поевтиняват с 1,65% към 95,00 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI е понижават с 1,8% към 88,80 долара за барел.

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени