"Приятелските" на Москва държави започнаха масово да блокират плащанията за руския петрол

През 2023 г. постъпленията от износ на Русия се сринаха с 28%, а общият обем на приходите от износ - с $425,1 млрд.

First Abu Dhabi Bank
First Abu Dhabi Bank Източник: Depositphotos

Руските компании са изправени пред няколкомесечно забавяне на плащанията за петрол и петролни продукти, тъй като банките в Китай, Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са станали по-предпазливи поради страх от вторични санкции на САЩ, предаде Ройтерс, като се позова на осем източника, запознати с въпроса.

 

Според събеседниците на агенцията в банковия и търговския сектор през последните няколко седмици е възникнала нова вълна от проблеми за петролните компании: банките в страни, които Кремъл нарича "приятелски", масово са затегнали изискванията за спазване на санкциите. Това е довело до забавяне или дори откази на трансфери към Руската федерация, оплакват се източници на агенцията.

 

По-специално, банките изискват от своите клиенти да предоставят писмени гаранции, че никое физическо или юридическо лице от списъка на САЩ SDN (Special Designated Nationals) не участва в транзакцията или не е бенефициент на плащането.

 

Mashreq Bank
Mashreq Bank Източник: Depositphotos

В ОАЕ First Abu Dhabi Bank (FAB) и Dubai Islamic Bank (DIB) са блокирали няколко сметки, свързани с търговията с руски стоки, съобщиха два източника пред Ройтерс. Mashreq Bank в ОАЕ, турските Ziraat и Vakifbank, както и китайските ICBC и Bank of China, все още обработват плащания от името на руски компании, но продължителността им е нараснала до седмици, а в някои случаи и месеци, твърдят четири източника пред агенцията.

 

Въпреки вълната от санкции, при която Русия изпревари Иран и Северна Корея, миналата година икономиката получаваше около 400 милиона евро на ден от продажбата на петрол и рафинирани продукти в чужбина. 

 

Но "проблемите се върнаха през декември, след като банките и компаниите осъзнаха, че заплахата от вторични санкции на САЩ е реална", заяви търговски източник пред Ройтерс: Изпълнителна заповед на Министерството на финансите на САЩ, публикувана на 22 декември 2023 г., която предупреди за санкции за нарушаване на ценовия таван за чуждестранните банки и ги призова да затегнат контрола върху изискванията.

 

Dubai Islamic Bank
Dubai Islamic Bank Източник: Depositphotos

Всъщност Белият дом предупреди банкерите, че Русия е поставена наравно с Иран и Северна Корея. "Стана трудно, и то дори не и за доларови транзакции. Понякога отнема седмици, за да се извърши директна сделка юан-рубла", казва един от търговците.

 

Според друг източник на агенцията банките в ОАЕ са започнали да получават искания от САЩ през февруари: от тях се е изисквало да предоставят информация на американските банки кореспонденти при прехвърляне на преводи към Китай от името на руската организация.

 

Китайските банки дори връщат парите обратно, ако не получат допълнителни документи, включително не само потвърждения за товари, но и информация за всички страни по договора.

 

През 2023 г. постъпленията от износ на Русия се сринаха с 28%, а общият обем на приходите от износ - с $425,1 млрд. - беше най-ниският от пандемията през 2020 г. насам. В сравнение с първата година на войната той се срина със $167,4 млрд.

 

През януари 2024 г., според Централната банка, приходите от износ са намалели с още 14%, до $28,9 млрд., а общата външна търговия е била на най-ниското си ниво от началото на 2021 г. - $49,9 млрд.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени