Продажбите на дребно в еврозоната и ЕС отбелязаха силен отскок през февруари

Европейската статистика отчете, че продажбите на дребно в България нараснаха през февруари с 3.0% спрямо януари

Графики на продажбите на дребно в ЕС и еврозоната
Графики на продажбите на дребно в ЕС и еврозоната Източник: БНР

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха по-силен от очаквано отскок през февруари, заличавайки част от спада през януари въпреки ограничителните противоепидемични мерки, показват последни данни на Евростат, съобщава БНР. Продажбите на дребно в България пък нараснаха за пореден месец, отчита официалната Европейска статистика.


През февруари 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната се повишиха с 3.0% спрямо януари, когато се свиха с 5.2% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 5.9%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо нарастване с 1.5 на сто. В рамките на целия Европейски съюз те се повишиха с 2.9% след спад през януари с 4.6 на сто.  Спрямо февруари 2020 г. - месец преди старта на коронавирусната пандемия в Европа, продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 2.9%, а в рамките на целия ЕС с 2.2%, но след спадове съответно с 5.2% и с 4.5% през януари 2021 г.


Евростат посочи, че нарастването на търговията на дребно през февруари в еврозоната беше водено от повишение с 6.8% на месечна база при продажбите на нехранителни стоки (спад с 5.5% на годишна база) и с 3.7% при продажбите на автомобилни горива (понижение с 13.0% спрямо годишна по-рано), докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се понижиха с 1.1% спрямо януари, но се повишиха с 1.9% спрямо февруари 2020 г.


В рамките на ЕС продажбите на нехранителни стоки скочиха през февруари с 6.2% на месечна база (понижение с 4.0% на годишна база), докато тези на автомобилни горива нараснаха с 3.7% (спад с 11.9% спрямо година по-рано), а продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се понижиха с 0.8% на месечна база, но нараснаха с 1.8% спрямо февруари 2020 г.


Европейската статистика отчете, че продажбите на дребно в България нараснаха през февруари с 3.0% спрямо януари, когато се увеличиха с 3.4 на сто. Това представлява увеличение на търговията на дребно в нашата страна за десети пореден месец, след като за последно беше отчетен истински срив при продажбите на дребно с 20.1% през миналия март, последван от понижение с 2.0% през април - по време на първия Covid локдаун през 2020 г. Спрямо февруари 2020г. (точно месец преди коронаврусната пандемия да удари и нашата страна) продажбите на дребно се свиха с 0.5%, но след спад с 4.4% през януари 2021 г.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени