Продажбите на "Газпром" се сриват с катастрофални темпове

Спадът е с 27,6% спрямо същия период на миналата година

Газпром
Газпром Източник: Pixabay

Руският "Газпром" заяви, че износът му на газ за страни извън бившия Съветски съюз е спаднал с повече от една четвърт на годишна база между януари и май, след като е загубил няколко европейски клиента, предаде Франс прес.

 

"Износът за страни извън региона възлиза на 61 милиарда кубически метра, което представлява спад от 27,6% спрямо същия период на миналата година", се казва в изявление на енергийния гигант. 

 

Откакто руският военнопрестъпник Владимир Путин изпрати войски в Украйна на 24 февруари, Москва изисква клиентите от "неприятелски страни" - включително държави-членки на ЕС - да плащат за газа си в рубли. Новото изискване се разглежда като мярка за заобикаляне на западните финансови санкции срещу руската централна банка, наложени заради офанзивата на Москва в Украйна.

 

Досега доставките на природен газ за Полша, България, Финландия и Нидерландия бяха спрени заради отказ да плащат в рубли. Страните от ЕС се стремят да намалят зависимостта си от руската енергия, но са разединени относно налагането на ембарго върху природния газ, тъй като няколко държави-членки са силно зависими от енергийните доставки на Москва.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени