Проектът на Путин за газов хъб в Турция е на ръба на провал

Толкова малко газ Москва не е продавала на Европа от средата на 70-те години на миналия век

Путин и руския газ
Путин и руския газ Източник: ЮФ

Амбициозният проект на Путин за създаването на газов хъб в Турция, който отново би отворил за Газпром европейския и световен пазар, е на границата на провала. 

 

Макар че от момента, когато Путин обяви идеята за създаването на хъба да мина почти година, руско-турските преговори буксуват и са съпроводени с разногласия, съобщава Ройтерс като се позовава на два източника, запознати с казуса. 

 

Според единият, спорът се върти основно около въпросите за управлението. "Водят битка за това кой да управлява хъба", пояснява източникът на агенцията. 

 

Другият събеседник на Ройтерс, който е близък до Газпром, е потвърдил за проблема - и според него управлението на бъдещия хъб е в основата на разногласията. 

 

Газовият хъб, който по замисъла на Кремъл би могъл да се захранва с руски газ по "Турски поток" и по "Син поток", е жизнено нужен на Газпром - руският монополост загуби европейския пазар, а след взревяването на "северен поток" няма никаква възможност да се върне на него в обозрима перспектива. 

 

Опитите за договаряне с Китай удрят на камък. По време на посещението на Си Цзинпин в Москва Путин предложи да доставя за Китай 100 млрд. куб.метра газ ежегодно - 6 пъти повече, отколкото сега. Но китайският президент така и не подписа дългоочаквания договор за строителството на тръбопровода "Силата на Сибир-2", а одобри алтернативен проект за доставката на туркменски газ. 

 

През първата половина на тази година Газпром е продал в Европа едва 12,1 млрд. куб.метра природен газ - три пъти по-малко, отколкото през миналата година, която беше най-лошата в историята ан компанията. 

 

Ако текущите обеми се съхранят, то в края на 2023 г. Европа ще получи около 24 млрд. куб. метра газ от Русия при 62 млрд. куб. метра през 2022 г. и 170-180 млрд. куб. метра в рекордните за Газпром 2017-2019 г.

 

Толкова малко газ Москва не е продавала на Европа от средата на 70-те години на миналия век. През 1975 г. обемът на съветския газов експорт е бил около 19,3 млрд. куб. метра. 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени