Проектът на Путин за газов хъб в Турция е на ръба на провал

Толкова малко газ Москва не е продавала на Европа от средата на 70-те години на миналия век

Путин и руския газ
Путин и руския газ Източник: ЮФ

Амбициозният проект на Путин за създаването на газов хъб в Турция, който отново би отворил за Газпром европейския и световен пазар, е на границата на провала. 

 

Макар че от момента, когато Путин обяви идеята за създаването на хъба да мина почти година, руско-турските преговори буксуват и са съпроводени с разногласия, съобщава Ройтерс като се позовава на два източника, запознати с казуса. 

 

Според единият, спорът се върти основно около въпросите за управлението. "Водят битка за това кой да управлява хъба", пояснява източникът на агенцията. 

 

Другият събеседник на Ройтерс, който е близък до Газпром, е потвърдил за проблема - и според него управлението на бъдещия хъб е в основата на разногласията. 

 

Газовият хъб, който по замисъла на Кремъл би могъл да се захранва с руски газ по "Турски поток" и по "Син поток", е жизнено нужен на Газпром - руският монополост загуби европейския пазар, а след взревяването на "северен поток" няма никаква възможност да се върне на него в обозрима перспектива. 

 

Опитите за договаряне с Китай удрят на камък. По време на посещението на Си Цзинпин в Москва Путин предложи да доставя за Китай 100 млрд. куб.метра газ ежегодно - 6 пъти повече, отколкото сега. Но китайският президент така и не подписа дългоочаквания договор за строителството на тръбопровода "Силата на Сибир-2", а одобри алтернативен проект за доставката на туркменски газ. 

 

През първата половина на тази година Газпром е продал в Европа едва 12,1 млрд. куб.метра природен газ - три пъти по-малко, отколкото през миналата година, която беше най-лошата в историята ан компанията. 

 

Ако текущите обеми се съхранят, то в края на 2023 г. Европа ще получи около 24 млрд. куб. метра газ от Русия при 62 млрд. куб. метра през 2022 г. и 170-180 млрд. куб. метра в рекордните за Газпром 2017-2019 г.

 

Толкова малко газ Москва не е продавала на Европа от средата на 70-те години на миналия век. През 1975 г. обемът на съветския газов експорт е бил около 19,3 млрд. куб. метра. 

Още от "Икономика"

Министърът на икономиката предупреди "Лукойл": Ако не спазят плана за преминаването изцяло към неруски петрол, ще търпят

През последната година и половина "Лукойл" започнаха да плащат данъци заради дерогацията. Те платиха 89 млн. лева и до края на годината очакваме още 280 млн. лева, заяви Богдан Богданов

Прочетете повече прочетете повече

Русия е изтеглила корабите си от българската икономическа зона в Черно море

Окончателното решението за изграждане на инфраструктура за военослужещите от многонационалната бойна група ще бъде внесено в Народното събрание, заяви пък министъра на отбраната

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Денков: Имаме съгласие със синдикатите, ще подпишем споразумение за справедлив преход на въглищните региони

Във фокуса на споразумението ще бъде искането на синдикатите за създаване на оператор за конверсия на въглищните региони, чиято цел е подготовката на регионите за развитие на нови икономически дейности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени