Проф. Георги Касчиев: Меморандумът с "Джемкорп" е подписан без всякакво съгласуване с Министерството на енергетиката

Идеята в Плана за възстановява и устойчивост да бъде включен 1 гигават слънчеви мощности, огромно количество батерии и завод за тяхното производство ми намирисва на лобизъм. Не искам да казвам корупция, отбеляза Явор Куюмджиев

Проф. Георги Касчиев
Проф. Георги Касчиев Източник: БГНЕС

Идеята да се сключи меморандум с компания, която е финансов посредник, има офшорни дружества, чийто партньор е американска компания с борд, съставен от пенсионирани генерали и адмирали, е странна. Това заяви в ефира на "България ON AIR" експертът по ядрена безопасност проф. Георги Касчиев.

 

"Меморандумът е подписан без всякакво съгласуване с Министерството на енергетиката. За всичко беше пълна изненада. Не е изключено до скоро във ведомството да не са имали никаква информация за това как в преговаряно", поясни той.

"Опората на нашата енергийна сигурност са въглищните ТЕЦ-ове, докато ядрената ни енергетика е силно уязвима", заключи проф. Касчиев.

 

"Идеята в Плана за възстановява и устойчивост да бъде включен 1 гигават слънчеви мощности, огромно количество батерии и завод за тяхното производство ми намирисва на лобизъм. Не искам да казвам корупция. Това да се унищожат мините е безумие в сегашната реалност", подчерта и Явор Куюмджиев.

 

Предходният кабинет е поел ангажимент за намаляването на въглеродните емисии с 40% спрямо нивото през 2019 г.

 

"Това означава, че към днешна дата трябва да си намалим производството на електроенергия от въглищните централи с 60%, което означава намаляване на работата на мините и увеличаване на цената на въглищата. Освен това, ще се намали възможността да изнасяме", констатира той.

 

Куюмджиев обобщи, че ако ТЕЦ-овете бъдат спрени, всички страни около нас "ще угаснат", тъй като в момента "България е стожер на енергетиката в цяла Източна Европа".

Още от "Икономика"

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Делян Добрев: Някои хора по върховете на държавата се готвят да саботират изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Ронят крокодилски сълзи и сипят заклинания във фб за Навални (светла му памет), а в същото време финансираха режима-убиец на същия този Путин с милиарди долари

Прочетете повече прочетете повече

Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата

Започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени