Проф. Красимир Петров: Стоките от първа необходимост растат с 20 до 30%

Икономистът обяснява още, че икономиката върви надолу, което ще доведе до безработица

Инфлацията на храните е около 30%, твърди проф. Красимир Петров
Инфлацията на храните е около 30%, твърди проф. Красимир Петров Източник: Zonanews
"Инфлацията е особено сериозен проблем, оттук нататък тя може само да се влошава. Моята прогноза е за стагфлация, тоест, икономиката ще върви надолу, което ще доведе безработица, а потребителските цени ще се повишат, което ще доведе до падане на жизнения стандарт". Това каза пред БНР икономистът проф. Красимир Петров. Той е преподавал икономика и финанси в САЩ, Ирландия, Саудитска Арабия, Тайван, Тайланд, България. 
 
Според него инфлацията на храните е около 30%. 
 
"Усещането е, че стоките от първа необходимост растат с 20 до 30%, а тези от втора необходимост - с около 5-10%", каза проф. Петров и посочи, че процесите могат да се овладеят чрез ограничителна фискална политика: 
 
"Пълно орязване на държавния бюджет и на държавните харчове, превръщане на бюджетните дефицити в балансирани или в излишъци, това ще доведе до спиране на ръста на парите. Вторият метод е по-лесен, но болезнен - рестриктивна монетарна политика", допълни още проф. Петров. 
 
Икономистът подчерта, че в България "има безумен жилищен балон". 

Още от "Икономика"

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Делян Добрев: Някои хора по върховете на държавата се готвят да саботират изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Ронят крокодилски сълзи и сипят заклинания във фб за Навални (светла му памет), а в същото време финансираха режима-убиец на същия този Путин с милиарди долари

Прочетете повече прочетете повече

Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата

Започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени