Проф. Красимир Петров: Стоките от първа необходимост растат с 20 до 30%

Икономистът обяснява още, че икономиката върви надолу, което ще доведе до безработица

Инфлацията на храните е около 30%, твърди проф. Красимир Петров
Инфлацията на храните е около 30%, твърди проф. Красимир Петров Източник: Zonanews
"Инфлацията е особено сериозен проблем, оттук нататък тя може само да се влошава. Моята прогноза е за стагфлация, тоест, икономиката ще върви надолу, което ще доведе безработица, а потребителските цени ще се повишат, което ще доведе до падане на жизнения стандарт". Това каза пред БНР икономистът проф. Красимир Петров. Той е преподавал икономика и финанси в САЩ, Ирландия, Саудитска Арабия, Тайван, Тайланд, България. 
 
Според него инфлацията на храните е около 30%. 
 
"Усещането е, че стоките от първа необходимост растат с 20 до 30%, а тези от втора необходимост - с около 5-10%", каза проф. Петров и посочи, че процесите могат да се овладеят чрез ограничителна фискална политика: 
 
"Пълно орязване на държавния бюджет и на държавните харчове, превръщане на бюджетните дефицити в балансирани или в излишъци, това ще доведе до спиране на ръста на парите. Вторият метод е по-лесен, но болезнен - рестриктивна монетарна политика", допълни още проф. Петров. 
 
Икономистът подчерта, че в България "има безумен жилищен балон". 

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени