Производството на "Газпром" се срина до най-ниското ниво в историята на компанията

Ако сравним с предвоенните нива (185 млрд. куб.м. през 2021 г.), износът на "Газпром" се е сринал три пъти

Газпром
Газпром Източник: Pixabay

След като прекъсна подаването на газ за повечето европейски страни и загуби единствения си голям пазар за продажби, "Газпром" продължава да бъде принуден да намалява производството на природен газ.

 

В края на 2023 г. най-голямата руска газова компания е добивала 404 млрд. куб.м. суровини, съобщава "Комерсант", позовавайки се на данни на Министерството на енергетиката на Руската федерация. В сравнение с първата година на войната, когато "Газпром" започна да замразява кладенци и загуби една пета от производството, обемите намаляха с още 9 млрд. куб.м., или 2%.

 

Производството на Газпром се срина до най-ниското ниво в историята на компанията
Производството на Газпром се срина до най-ниското ниво в историята на компанията Източник: The Moscow Times

Общите обеми на производство на синьото гориво на "Газпром" са най-ниските за 34-те години, през които компанията съществува. В сравнение с 1990 г., когато Министерството на газовата промишленост на СССР беше преобразувано в газова държавна корпорация, "Газпром" загуби една трета от производството си, или почти 200 млрд. куб.м. 

 

Контролирайки най-големите доказани запаси от газ в света, "Газпром" остана неспособен да го продаде след неуспешен опит да накара "Европа да мръзне", за да рекетира стария континент и накара европейците на отстъпки за Украйна. През 2023 г. компанията е изпомпвала само около 69 млрд. куб.м. на клиенти в страни извън ОНД, което е най-ниският обем от 1985 г. насам.

 

В сравнение с 2022 г. (100,9 млрд. куб.м.), която вече се превърна в най-лошата година за компанията в историята й, обемът на изпомпвания в чужбина газ намалява с още една трета. И ако сравним с предвоенните нива (185 млрд. куб.м. през 2021 г.), износът на "Газпром" се е сринал три пъти, пише The Moscow Times.

 

Доставките за Европа спаднаха до 28 млрд. куб.м., нивото от втората половина на 70-те години. За сравнение: през 1975 г. СССР експортира 19,3 млрд. куб.м. природен газ годишно в европейските страни, а през 1980 г., след сключването на голям договор с Германия, вече е 54,8 млрд. куб.м. Това обаче компенсира само една осма от предишния износ за Европейския съюз (180 млрд. куб.м.).

 

Руски природен газ,
Руски природен газ, "Газпром" Източник: Газпром

Кремъл разчита на Китай, предлагайки му да построи нов газопровод "Силата на Сибир-2" и да увеличи покупките на газ 5 пъти, до 100 млрд. куб.м. годишно. Но Пекин си прави оглушки. Миналата година руският военнопрестъпник Владимир Путин се срещна два пъти с китайския президент Си Дзинпин, за да го убеди да се съгласи с проекта, но и двата пъти преговорите не завършиха с нищо.

 

Според източници на The South China Morning Post в Пекин, Китай не желае да инвестира нито един юан в новия газопровод, предлагайки на Русия да плати изцяло многомилиардната строителна сметка, а също така настоява за отстъпки за руския газ.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени