Прокуратурата на Кьовеши влезе в офисите на "Булгартрансгаз"

Досега България не е получавала газ по договора с "Боташ", но плаща

Булгартрансгаз
Булгартрансгаз Източник: Zonanews

 Европейската прокуратура е влязла в сградата на газовия оператор "Булгартрансгаз". Не е известно колко души участват в акцията. Към този момент от Брюксел няма официален коментар.

 

Според МВР достъпът е осигурен за разследване, свързано с турската газова компания "Боташ". ЕК проверява "Боташ" от няколко седмици.

 

Спорната 13-годишна сделка задължава "Булгаргаз" да резервира и заплати преносен капацитет на граничния пункт Странджа-Малкочлар. "Булгаргаз" очаква да си осигури газ по турски тръбопроводи или терминали за втечнен природен газ, който турският оператор "Боташ" ще доставя на границата с България Трансбалканския маршрут. Половината от общия наличен капацитет, или 53,2 GWh/ден е резервиран от "Булгаргаз" за него (и плащан в пълен размер, дори да не се ползва). Останалата половина е запазена за "Боташ", който може да я предоставя и на трети страни.

 

За срока на договора "Булгаргаз" ще трябва да плати 2,34 млрд. долара дори изобщо да не получава газ. Досега България не е получавала газ по този договор, но плаща. 

 

Анкетна комисия в Народното събрание разследва договора и стигна до заключения, че изпълнението му може да доведе до фалит на "Булгаргаз". Европейската комисия също започна разследване - заради съмнения, че нарушава правилата на ЕС  Намесата на ЕК е коз за България да настоява за промяна на неизгодните клаузи. Анкетната комисия също излезе със заключение, че "Булгаргаз" трябва да предоговори клаузите. 

 

Българската страна се опитва да промени условията по договора, който бе разглеждан от парламентарна комисия, но засега без успех. Представители на турската компания ще са в България на 15 август, за да преговорят с "Булгаргаз", но в същото време от "Боташ" са изпратили отговор на българското искане за предоговаряне, в което казват, че не се склонни на такова.

 

През април парламентът реши договорът да бъде даден за проверка на прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) заради съмненията, че той е неизгоден за България.

Още от "Икономика"

"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Японската корпорация Тошиба ще съдейства на България за максимално бързо възстановяване работата на ПАВЕЦ "Чаира"

Сътрудничеството между български и японски компании за постигане на енергийна трансформация в нашата страна бе една от централните теми

Прочетете повече прочетете повече

50 години АЕЦ "Козлодуй": Най-голямото постижение за това време е производството на повече от 708 млн. мегаватчаса елене

Уважение и благодарност за личния принос заслужават всички работили през годините и работещи в АЕЦ "Козлодуй, заяви изпълнителният директор Иван Андреев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени