"Промяната продължава": Очаква се ново поскъпване на горивата

Цената им може да скочи от 7 до 10 ст. за литър

Бензиностанции Лукойл
Бензиностанции Лукойл Източник: GP Group

Сериозни затруднения за превозвачите заради цените на горивата. Заради по-високите цени на суровините редица области имат проблеми с транспорта между села и градове. Наблюдава се и значителен скок на горивата, които зареждаме всеки ден. Според сайта "Фуело" средно  за бензин А95 плащаме 2,49 лв.. Литър дизел е 2,57 лв., а газта – 1,40 лв. за литър. Пазарджик е един от областните градове, където транспортът със селата страда все повече - както заради по-малкото пътувания през пандемията, така и заради високите цени на горивата.

 

Цените на горивата днес
Цените на горивата днес Източник: NOVA

Преди месец 75-годишната Милена Угорелкова, която живее в пазарджишкото село Боримечково, се разболяла. Сега се налага да отиде на контролен преглед при специалист в болницата в града. От пенсията си е заделила пари, за да плати на съседи, които имат автомобил, за да я закарат.

 

"Сега в момента както съм болна, а и такива като моите приятелки, които са болни, не можем да си помагаме. Как и къде да отидем и как ще отидем на доктор? Търпим болките, лежим и чакаме, ако имаме късмет да оживеем", казва тя пред NOVA. Положението е такова, че превозвачите не могат да си покриват разходите за всички линии.

 

Увеличението за 1 година
Увеличението за 1 година Източник: NOVA

"При 190 курса дневно преди началото на пандемията, днес през транспортния възел преминават 120 курса, което е намаление с 40%. Най-силно редуцирани са курсовете по направление от Пазарджик към Пловдив, Велинград, Пещера и София", заяви Снежана Гумнерова, която работи в отдел "Връзки с обществеността“ на автогара Пазарджик.

 

Подобно е положението и в Димитровград. "Положението е трагично. Транспортът е много заплашен от почти невъзможното поддържане по линиите", коментира Деян Георгиев – концесионер на автогарата в Димитровград.

 

Цените може да скочат с още около 20 стотинки. Ако запази тези нива, тоест между 90 и 100 долара, ако се движи за барел нефт, това означава, че цената ще бъде 2,50-2,70 лв.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени