"Промяната" влоши търговския ни баланс в полза на Русия

България е станала по време на предишното управление финансово-икономически по-зависима от тази държава

Руски петрол, руски нефт
Руски петрол, руски нефт Източник: Pinterest

Лъчезар Борисов, бивш министър на икономиката

Фейсбук

 

Днес, 19.09.2022 г., БНБ публикува информация за състоянието на платежния баланс към месец юли и за търговията до месец юни. Впечатление прави, че: 
• За януари – юли 2022 г. търговският баланс е отрицателен в размер на 2197.3 млн. евро при дефицит от 1142.9 млн. евро за същия период на 2021 г., т.е. се наблюдава ръст от 92.3%.
• За периодът януари-юни 2022 г. общо вносът на суров петрол и природен газ е достигнал 3531.1 млн. евро, като е нараснал със 164%, спрямо същия период на предходната година когато е бил 1339.6 млн. евро. 
• За периодът януари-юни 2022 г. общо вносът от Русия е 3269.9 млн. евро, като е нараснал със 182%, спрямо същия период на предходната година когато е бил 1160,5 млн. евро. Износът за този период за Русия е останал реално непроменен. 
Всички тези данни дават основание да се направят изводи , които оставям на Вас, както и да се дадат отговори на следните въпроси:
• В каква степен търговията с Русия дава негативно отражение на влошения търговски баланс на България?
• Станала ли е България финансово-икономически по-зависима от една държава и съществува ли диверсификация на доставките, от гледна точка на паричното им изражение?
• Какъв приблизително е обемът на внесения суров петрол природен газ, който не е от Русия?

 

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени