Протестиращите земеделски производители ще получат над 3 млрд. лв. субсидии

о държавни помощи сме втори след Полша, коментира той

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев (вдясно)
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев (вдясно) Източник: Пресцентър на МЗХ

За тази година, с плащанията, които предстоят пред декември, земеделските стопани в България ще получат малко над 3 милиарда лева обща сума, каза министърът на земеделието Кирил Вътев пред БНР на въпрос за протестите на земеделските производители.

 

"Според мен, голямата грешка, която се допуска от протестиращите, е, че те не разглеждат какво са получили като сума за годината, а разглеждат всяка ставка сама за себе си и тя им изглежда малка", посочи Вътев.

 

"Не можем да гледаме ставката само по една мярка, трябва да гледаме сбора от всички мерки, по които се подпомагат земеделските стопани, а той е водещ в ЕС. По държавни помощи сме втори след Полша", коментира той и отбеляза, че в останалите държави тенденцията е държавните помощи да се намаляват, дори в някои страни клонят към нула.

 

"Основната претенция е да се наруши европейският регламент за помощта във връзка с Украйна, по който има рамка за еднократна помощ до 250 хиляди евро", коментира земеделският министър. Той разказа, че са положени големи усилия от страна на България и таванът се е повишил на 280 хиляди евро.

 

"Да отпадне таванът е абсурдно, това означава, че ние не признаваме не само български институции, но и европейски институции и европейско законодателство, заяви той. Ако говорим за искането да се дават държавни помощи без таван, няма нито една законова база, на която то да бъде изпълнено", допълни Вътев. "С държавните помощи България наистина дава най-високи субсидии за тази година и те се запазват и за следващата, няма никакво основание за протести", категоричен е министърът.

 

Според него тази концентрация върху субсидиите отклонява вниманието от пазара. "Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е висока производителност, за да сме конкурентни на пазара", коментира той.

 

Кирил Вътев заяви още, че категорично няма да има продажба на земя от Държавния поземлен фонд. Той каза, че е получено запитване от заместник-министър на финансите какво би се случило, ако се продаде земя на определена стойност, но от земеделското министерство са отговорили, че не е рентабилно и не е изгодно да бъде продадена. "Освен това не смятам, че ще срещнете министър на земеделието, който ще се съгласи да се продава земя от Държавния поземлен фонд", коментира още той.

 

Според него сумата, която съвпада с кореспонденцията, е записана в графа "Други приходи" за 2025 г., а такива приходи могат да дойдат от много източници. Вътев даде пример с предвидения нов патентен данък за диворастящи гъби и трюфели.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени