Протестиращите земеделски производители ще получат над 3 млрд. лв. субсидии

о държавни помощи сме втори след Полша, коментира той

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев (вдясно)
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев (вдясно) Източник: Пресцентър на МЗХ

За тази година, с плащанията, които предстоят пред декември, земеделските стопани в България ще получат малко над 3 милиарда лева обща сума, каза министърът на земеделието Кирил Вътев пред БНР на въпрос за протестите на земеделските производители.

 

"Според мен, голямата грешка, която се допуска от протестиращите, е, че те не разглеждат какво са получили като сума за годината, а разглеждат всяка ставка сама за себе си и тя им изглежда малка", посочи Вътев.

 

"Не можем да гледаме ставката само по една мярка, трябва да гледаме сбора от всички мерки, по които се подпомагат земеделските стопани, а той е водещ в ЕС. По държавни помощи сме втори след Полша", коментира той и отбеляза, че в останалите държави тенденцията е държавните помощи да се намаляват, дори в някои страни клонят към нула.

 

"Основната претенция е да се наруши европейският регламент за помощта във връзка с Украйна, по който има рамка за еднократна помощ до 250 хиляди евро", коментира земеделският министър. Той разказа, че са положени големи усилия от страна на България и таванът се е повишил на 280 хиляди евро.

 

"Да отпадне таванът е абсурдно, това означава, че ние не признаваме не само български институции, но и европейски институции и европейско законодателство, заяви той. Ако говорим за искането да се дават държавни помощи без таван, няма нито една законова база, на която то да бъде изпълнено", допълни Вътев. "С държавните помощи България наистина дава най-високи субсидии за тази година и те се запазват и за следващата, няма никакво основание за протести", категоричен е министърът.

 

Според него тази концентрация върху субсидиите отклонява вниманието от пазара. "Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е висока производителност, за да сме конкурентни на пазара", коментира той.

 

Кирил Вътев заяви още, че категорично няма да има продажба на земя от Държавния поземлен фонд. Той каза, че е получено запитване от заместник-министър на финансите какво би се случило, ако се продаде земя на определена стойност, но от земеделското министерство са отговорили, че не е рентабилно и не е изгодно да бъде продадена. "Освен това не смятам, че ще срещнете министър на земеделието, който ще се съгласи да се продава земя от Държавния поземлен фонд", коментира още той.

 

Според него сумата, която съвпада с кореспонденцията, е записана в графа "Други приходи" за 2025 г., а такива приходи могат да дойдат от много източници. Вътев даде пример с предвидения нов патентен данък за диворастящи гъби и трюфели.

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени