Провал на правителството с внасянето на Стратегическия план за земеделието до 2027 г.

Част от предложенията в него предизвикват остро недоволство сред фермерите

Земеделие
Земеделие Източник: Zonanews

България ще поиска от Европейската комисия разрешение да внесе със закъснение проекта си на Стратегически план за развитие на земеделието до 2027 г.. Според европейските регламенти националният план трябваше да е готов до 1 януари 2022 г.

 

Поради политическата криза, трикратните парламентарни избори и дългото управление от служебно правителство обаче документът все още не е готов, а част от предложенията в него предизвикват остро недоволство сред фермерите.

 

След промяна в едно от основните Споразумение на ЕС през лятото на т.г., Стратегическият план вече не отговаря на екологичните изисквания както на европейското, така и на българското законодателство. От екоминистерството дават да се знае, че документът няма да получи зелена светлина за екологична оценка, задължителна за Стратегическия план, освен ако не бъде преработен. в Стратегическия план трябва да се съобразят различните стратегии в областта на екологията на ЕС – за биологичното разнообразие, От фермата до трапезата, Зелената сделка.

 

Изискванията включват 50% намаляване риска от пестициди, 25% биологично земеделие до 2030 г, намаляване с 50% продажбите на антимикробни средства по отношение на животните и аквакултурите, намаляване на загубите на хранителни вещества с 50% като същевременно се гарантира и невлошаването на плодородието на почвата, намаляване на торовете с поне 20% до 2030 г., връщане на най-малко 10% от земеделските площи с ландшафтни характеристики  и др.

 

"Ако едно време от директните плащания бяха безусловни и гарантирани за стандартните земеделски производители, в момента има т.нар. изпълнение на изискванията на екологична устойчивост. На практика всяко стопанство, за да получава базовото си плащане, трябва да отговаря на екоизискванията, а се предвижда те да бъдат увеличени – до 7% екологично насочени площи на ниво стопанство", коментират от земеделското министерство. 

 

Последното за тази година заседание на тематичната работна група е на 21 декември. На него фермерите ще обсъждат една от най-спорните теми относно таваните на субсидиите. Съпредседателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев посочи, че от бранша недвусмислено са заявили позиция в тематичната работна група, че за държавата е много по-добре да бъде изработено правилно и съответно да бъде по-добре прилагано.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени