Путин грубо изнудва Германия да лицензира "Северен поток 2"

Ако утре германският регулатор даде разрешение за доставка, вдугиден - тя ще започне, добави той

Путин на Валдайския форум
Путин на Валдайския форум Източник: Sputnik

Русия е готова да започне да доставя газ в Европа по "Северен поток 2", ако получи зелена светлина от германския енергиен регулатор. Това заяви Владимир Путин по време на международната годишна среща на дискусионния клуб "Валдай" в Сочи.

 

Според него, газовата криза и повишаването на цените са следствие от енергийната политика на Европейския съюз. Първият етап от проекта "Северен поток 2" е завършен, но въвеждането му в експлоатация може да отнеме месеци. Изчисленията на Москва показват, че в момента недостигът на синьо гориво в Европа е над 70 млрд кубични метра, въпреки, че според Путин, страната му е увеличила износа на газ.

 

"Първата тръба на "Северен поток 2" е запълнена с газ. Ако утре германският регулатор даде разрешение за доставка, вдугиден - тя ще започне. Седемнайсет и половина милиарда кубични метра. До края на тази година, до декември, ще приключи технологичната работа по запълването на втората тръба на "Северен поток 2". Общият обем e 55 млрд кубични метра. Моментът, в който и втората тръба е пълна, и моментът, в който бъде дадено разрешение от германския регулатор - започваме доставките на следващия ден!", каза Путин.

 

За да облекчи удара от поскъпването на енергията, Франция ще даде по 100 евро на всички, чийто месечен доход е под 2 000 евро на месец. Това означава, че помощ ще получат около 38 милиона души. Друго предложение на френския премиер Жан Кастекс предвижда замразяване цената на газа за 2022 година.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени