Путин и Медведев са в истерия - "замръзването" на Европа не се случи, цената на природния газ с още 8 % надолу

Фючърсите за април на хъба Ти Ти Еф в Нидерландия се търгуват за 48,65 евро за мегаватчас или малко над 500 долара за 1000 куб. метра

Природен газ
Природен газ Източник: ДПА

Цената на природния газ в Европа се понижи със 7,96 процента към 10:36 часа българско време спрямо котировките при затварянето на борсата в петък вечер. Това показват данните от лондонската борса ICE, пише БТА.

 

Надеждите на военнопрестъпник № 1 Владимир Путин, че ще нанесе удар по европейската солидарност с Украйна с високите цени на природен газ, продължават да не се сбъдват. Тенденцията е точно обратното - цените да падат все повече. 

 

Продължаващото поевтиняване на синьото гориво е в резултат на по-мекото от обичайното за този период на годината време, все още значителните запаси в европейските газови хранилища към края на зимата и рекордния внос на втечнен природен газ (LNG).

 

Фючърсите за април на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуват за 48,65 евро за мегаватчас или малко над 500 долара за 1000 куб. метра. Тази сутрин борсата отвори на цена от 51,55 евро за мегаватчас, като затвори късно в петък вечер при 52,86 евро за мегаватчас.

 

От 17 февруари цената се задържаше на нива под 50 евро за мегаватчас, а от 24 февруари се продаваше и за около 45 евро за мегаватчас. На 10 март обаче цената от 43,60 евро се повиши до 52,86 евро за мегаватчас.

 

Природният газ на "Газов хъб Балкан" в сегмента "Ден напред" с ден на доставка за днес поскъпна с 4,30 процента до 94,12 лева за мегаватчас в сравнение с цената му с ден на доставка за вчера от 90,24 лева за мегаватчас.

 

На българската газова борса цените на синьото гориво през последните дни се задържат трайно под 100 лева за мегаватчас.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени