Путин подари на Китай $18 млрд. чрез отстъпки в цената на петрола

Само през първата половина на тази година доставките на петрол от Русия за Китай са се увеличили с 5% и са надхвърлили 55 милиона тона

Руски нефт, руски петрол
Руски нефт, руски петрол Източник: Depositphotos

Рекордните покупки на руски петрол вместо доставки от други страни производителки на петрол са облагодетелствали Китай с милиарди долари, заяви главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин по време на VI Руско-китайски енергиен бизнес форум.

 

"Според нашите оценки от януари 2022 г. до юни 2024 г. икономическият ефект за Китай от вноса на руски петрол в сравнение с покупките от доставчици от Близкия изток е от $14 до $18 млрд.", каза Сечин.

 

Игор Сечин
Игор Сечин Източник: Роснефт

Русия, според него, се е превърнала в основен доставчик на петрол за Китай, изпреварвайки Саудитска Арабия, и обмисля възможността за по-нататъшно увеличаване на износа. "Само през първата половина на тази година доставките на петрол от Русия за Китай са се увеличили с 5% и са надхвърлили 55 милиона тона", съобщи Сечин.

 

В допълнение към петрола, Русия е продала 40 милиарда кубически метра газ (включително втечнен природен газ) на Китай миналата година, както и повече от 100 милиона тона въглища. "В резултат на това страната ни осигури почти 20% от вноса на енергия в Китай в стойностно изражение", съобщи Сечин, цитиран от Интерфакс.

 

Отстъпките за петрола, които петролните компании са принудени да дават след началото на войната, позволяват на Китай да спести милиарди долари, писаха по-рано експерти от института "Гайдар". 

 

Китай
Китай Източник: 24 tehno

Китай получи максималната отстъпка през лятото на 2022 г. - тя достигна 16% спрямо други доставчици. В края на 2022 г. отстъпката намаля до 4-9%, а след това отново започна да расте, след като ЕС наложи ембарго върху руският петрол. През май 2023 г. отстъпката за Китай беше 11%, до края на миналата година тя намаля до 4%.

 

През май 2024 г., според Argus, руският клас Urals струва 79,75 долара за барел в Китай, което е с 2,2%, или с 1,79 долара по-малко от референтната марка Brent.

 

Противно на надеждите на Кремъл и изявленията на президента Владимир Путин за безпрецедентно стратегическо партньорство с Китай, след началото на войната с китайските компании възникнаха трудност.

 

Китайците за пореден път потвърдиха славата на твърди и безкомпромисни преговарящи, казаха правителствени източници пред "Комерсант". "Китайците искат всичко и за предпочитане безплатно", обясни един от източниците.

 

Миналата година взаимният търговски оборот между Русия и Китай достигна рекордните $240 млрд., добавяйки 26,2%. В същото време Китай купува основно гориво от Русия - на него се падат 70% от доставките. След въглеводородите, най-големите търговски артикули включват също черни метали, мед, никел, алуминий и дърво. 

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Икономика"

Инвестициите в мрежи и взаимна свързаност са ключът за решаване на проблема с високите енергийни цени в региона

Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на среща със своите колеги от Гърция и Румъния – министрите Теодорос Скилакакис и Себастиан Бурдужа

Прочетете повече прочетете повече

"АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" ЕАД и Уестингхаус продължават инженеринговия договор за реализацията на 7-ми и 8-ми блок

Подписването на документа е още една важна стъпка в процеса по реализацията на стратегическия за България и региона проект за изграждане на нови ядрени мощности, подчерта енергийният министър

Прочетете повече прочетете повече

Диверсификацията на доставките чрез терминала в Александруполис е стратегическа за региона, включително и за Украйна

Това заяви енергийният министър Владимир Малинов, който участва в Атина в семинара "REPowerEU Diversification Workshop", организиран от Европейската комисия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени