Путин превърна Русия в китайски суровинен придатък, подари на Пекин $9 млрд. чрез петролни отстъпки

Освен суровини, Китай не купува почти нищо друго от Русия

Владимир Путин и Си Цзинпин
Владимир Путин и Си Цзинпин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Обръщането на руските петролни потоци на изток след западните санкции и европейското ембарго доведе до многомилиардни загуби за руските петролни компании. Принудителните отстъпки, които те дават, за да продават нефта си на Китай, им струваха $9 млрд. загубени приходи. От март до декември 2022 г. общата отстъпка, предоставена на китайските купувачи на руски петрол, възлиза на $5,3 млрд., а през януари-септември 2023 г. - още $3,7 млрд., според експерти от института "Гайдар". 

 

Продажбата на петрол на Китай с отстъпка започна след нахлуването в Украйна. "До април 2022 г. нямаше значими отклонения в средните цени на руския петрол спрямо доставките от други страни", се казва в доклада на института "Гайдар". Китай получи максималната отстъпка през лятото на 2022 г.: тя достигна 16% в сравнение с други доставчици. В края на 2022 г. размерът на отстъпката намаля до 4-9% и след това отново започна да расте, след като ЕС наложи ембарго върху руските доставки на нефт, затваряйки някога най-големия експортен пазар за компании от РФ. През май 2023 г. отстъпката за Китай достигна 11%. А от юни насам отново намалява и по данни за септември-октомври е около 4%.

 

Руски петрол, руски нефт
Руски петрол, руски нефт Източник: РИА Новости

Петролът е основната стока, която Китай купува от Русия: той представлява почти половината от износа, или $49,2 млрд. от $106 млрд., колкото е общият им стокообмен. Физическият обем на доставките през януари-октомври 2023 г. достигна 88,5 млн. тона, с 23% по-висок от нивата от миналата година и с 35% по-висок от предвоенните нива.

 

Въпреки заявленията на руските власти, че Русия вече не е "икономика бензиноколонка", горивата представляват 70% от търговията с Китай. В допълнение към петрола, през първите 10 месеца на 2023 г. Русия е продала 86 млн. тона въглища на Китай (+ 93% в сравнение с 2021 г.), 7,11 млн. тона втечнен газ (+ 87% в сравнение с 2021 г.), както и повече от 11 млн. тона петролни продукти (увеличение от 5-7 пъти, в зависимост от вида).

 

Доставките на въглища за Китай през 2022 г. също са били извършвани с отстъпки, припомня институтът "Гайдар", но от второто тримесечие на 2023 г. отстъпките изчезнаха и цените са същите като тези на другите доставчици. Освен суровини, Китай не купува почти нищо друго от Русия. Освен въглеводороди, в най-големите сделки са включени и черни метали, мед, никел, алуминий и дървен материал. Общият търговски оборот с Китай се е увеличил с 60% в сравнение с предвоенната 2021 г. и до края на годината може да достигне $225 млрд. долара, изчислява институтът "Гайдар".

 

Владимир Путин и Си Цзинпин
Владимир Путин и Си Цзинпин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

"Руско-китайските отношения на всеобхватно и стратегическо партньорство са на безпрецедентно високо ниво", заяви Владимир Путин през ноември. Месец по-рано той похвали китайския президент Си Дзинпин, наричайки го "признат световен лидер", който "гледа към бъдещето". В действителност, след началото на войната и санкциите възникнаха трудности с китайските компании: китайците отново потвърдиха славата на твърдите и безкомпромисни преговарящи, съобщиха източници в правителството пред "Комерсант". "Китайците искат всичко, за предпочитане безплатно", обясни един от източниците.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени