Путинистката кукла на конци Орбан се закани да наложи вето на евентуални санкции на ЕС срещу руската ядрена енергетика

Будапеща планира да разшири единствената си атомна електроцентрала с "Росатом", като строителството на нов блок ще започне през септември 2023 г.

Владимир Путин и Виктор Орбан
Владимир Путин и Виктор Орбан Източник: Twitter

Унгарският премиер и кукла на конци на Кремъл Виктор Орбан заяви, че ще използва правото си на вето, ако Европейският съюз се опита да наложи каквито и да било ограничения, засягащи руския сектор на ядрената енергетика. 

 

В интервю за унгарското държавно радио той увери, че страната му Унгария няма да допусне план за включване на руски компании от ядрения сектор в пакета от санкции на ЕС. По думите му "това е изключено" и европейските санкции "очевидно трябва да бъдат отхвърлени".

 

Преди това Украйна призова 27-те страни от ЕС да наложат ограничения на "Росатом", но Унгария, която е собственик на атомната електроцентрала "Пакш" от съветската епоха, е против.

 

Припомняме, че Будапеща планира да разшири единствената си ядрена електроцентрала с помощта на "Росатом", като строителството на нов блок ще започне през септември 2023 г.

 

ЕС все още не е наложил санкции срещу "Росатом". Ройтерс съобщи, че подобни ограничения се обсъждат като част от десетия пакет от санкции на ЕС срещу Русия. Той ще бъде приет по повод годишнината от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

 

Германският евродепутат Гунар Бек коментира пред "Известия" през януари, че разговорите за санкции на ЕС срещу "Росатом" продължават, но не е ясно дали те ще бъдат въведени. "Унгария има дългогодишно партньорство с Русия в ядрената индустрия, така че може да блокира санкциите в тази област", каза Бек.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени