Работещи в "Марица изток" излязоха на митинг-шествие срещу затварянето на комплекса

Янев ще се срещне с представители на синдикатите, организирали протеста

Работещи в "Марица изток" излязоха на митинг-шествие срещу затварянето на комплекса
Работещи в "Марица изток" излязоха на митинг-шествие срещу затварянето на комплекса Източник: Блиц

Хиляди миньори и енергетици излязоха на протест и шествие в центъра на София.  Това блокира движението по жълтите павета. Организатори са двата големи синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа", а акцията е под наслов "В защита на енергийната независимост на България". Искането на протестиращите е функционирането на "Марица изток" да бъде гарантирано до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 година.

 

Работещите в комплекса "Марица изток" настояват да бъдат оповестени плановете на правителството относно въглищните мощности. Над 100 000 подписа от Старозагорска, Сливенска, Ямболска и Хасковска област ще бъдат внесени в Министерския съвет.  

 

В подкрепа на протеста се обявиха и общините Раднево, Нова Загора и Тополовград. Има лична декларация от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, както и от още 40 общински съветници.

 

Служебният премиер Стефан Янев съобщи, че ще се срещне с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа", за да обсъдят въпроси от енергийната сфера.

 

В срещата ще участват също заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Андрей Живков.

 

Работата на комплекса е сериозно застрашена от приетата в Брюксел т.нар. Зелена сделка, заради която до 2050 година въглищата трябва да останат в историята. Засега в Плана за възстановяване е заложен преход от въглища на газ.

 

Според синдикатите консервирането на мините би струвало над 3 милиарда лева. Опасенията са, че българската енергетика, икономика, както и хиляди работни места, са сериозно застрашени. Настоява се за плавен преход и механизми за компенсация.

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени