Работници на "Автомагистрали-Черно море" блокираха центъра на София

Към 11:30 ч. затворено е единствено движението по "Цар Освободител"

Автомагистрала
Автомагистрала Източник: Zonanews

Служители на строителната фирма "Автомагистрали-Черно море" излязоха на протест пред Министерски съвет. Причината за тяхното недоволство - неизплатени милиони левове към компанията от страна на държавата, заради което работещите не са взимали заплати от месеци. Протестиращите се заканват да блокират две основни пътни артерии в центъра на столичния град - бул. "Дондуков" и бул. "Цар Освободител". Исканията на фирмата е да бъдат преведени близо 36 милиона лева.

 

Към 11:30 ч. затворено е единствено движението по "Цар Освободител". Десетки хора са заплашени да останат без работа заради неизплатените средства, опасяват се недоволните хора. Това е трети протест на работниците. "Настояваме за изплащане на цялата сума към нашия работодател, който ни осигурява постоянна заетост и редовно заплащане", каза протестираща.

 

"Нашите действия нямат политически характер. Те са продиктувани от това, че сме изправени до стената", добави тя. Недоволните граждани излязоха и с декларация, в която са описани исканията им, която се опитаха да внесат в Министерски съвет и Президентството. И остават категорични - ако не бъдат приети в тези институции, ще останат на жълтите павета. Към 12 ч. работниците блокираха и движението по "Дондуков".

 

Исканията им не бяха приети на гише нито в Министерски съвет, нито в Президентството. Лидерите на протеста правят опит да се свържат с премиера Стефан Янев. В крайна сметка протестиращите прекратиха блокадата си на ключовите булеварди около 12.30 ч. Но едва след като при тях дойде лично министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Тя отново преповтори тезата на регионалното ведомство от последните седмици - не са били предвидени пари, които да покриват бюджета на всички обществено поръчки, пуснати от АПИ. А години наред се е работило "на честна дума", като парите към частните фирми са били изплащани в края на годината от бюджетния дефицит.

 

В 16.00 ч. ръководството на "Автомагистрали-Черно море" се среща с финансовия министър Асен Василев. Именно той е натоварен със задачата да намери изход от създалата се патова ситуация. Протестиращите обаче са категорични - няма да преустановят стачните си действия, докато не получат полагащите им средства. Припомняме, преди две седмици служители от "Автомагистрали-Черно море" излязоха на протест в София заради неизплатени суми за АМ "Тракия".

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени