Радослав Рибарски за плащането на газ в рубли: Държим "Газпром" да спазва договора

Рибарски каза, че не му е известно да са направени постъпки към Арбитражен съд, но най-вероятно ще се стигне и до там

Радослав Рибарски, ПП
Радослав Рибарски, ПП Източник: Zonanews

"България е изпълнила договора, съобразно условията и това прекъсване на доставките на газ е неразбираемо, предвид клаузите по договора. Поискани са разяснения как да бъде извършено плащането, това двуетапно превалутиране как гарантира, че е спазено условието в договора доставчикът да получи плащането директно от своя клиент. След правни консултации е станало ясно, че това не гарантира, че този начин на извършена транзакция е реално приключване на плащането", каза пред БНТ депутатът от ПП Радослав Рибарски.

 

"Ние трябва да си спазим договора и да си плащаме задълженията в долари. Те са в долари и се превеждат в определената договорна сметка. Условието е наложено едностранно. Не става въпрос за принципи, имаме външнотърговски взаимоотношения, договори, които са ясно определени. Ние държим да бъде спазен договорът", заяви той.

 

"Към момента Европа се държи заедно, което е идеята в такива моменти да има координирано еднакъв отговор от всички държави", коментира председателят на комисията по енергетика.

 

Рибарски каза, че не му е известно да са направени постъпки към Арбитражен съд, но най-вероятно ще се стигне и до там. Каза още, че имаме достатъчно възможности за заместване на газовите доставки.

 

"В момента по плана за действия при прекъсване на доставките има и механизъм за сътрудничество, който гарантира, че при прекъсване на доставките в една държава, всички държави трябва да подпомогнат доставките", добави Рибарски.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени