Рекордно строителство на жилища през 2021 г.

Увеличението при жилищните сгради, които са напълно готови за използване, е над 43%

Икономическа активност
Икономическа активност Източник: Zonanews

Рекордно строителство на жилища през 2021 г. отчита Националния статистически институт (НСИ). Данните сочат, че има над 15% ръст спрямо 2020 г. Най-голям е в края на 2021 г. спрямо края на 2020 г. Увеличението при жилищните сгради, които са напълно готови за използване, е над 43%. За една година броят име скочил от 928 на 1329. Расте и броят на жилищата в новите сгради спрямо по-старите – с близо 50%. Три са градовете с рекорден ръст в строителството на жилища – София, Пловдив и Варна.  

 

Данните за строителството 2019-2021 г.
През 2021 г. има 28 % ръст спрямо 2020 г. при въведените в експлоатация жилища в София. От 444 те са се увеличили на 616. За пловдив строителството се е увеличило за същия период с 12 %, а във Варна скокът е с около 17 %, или от 421 през 2020 г. те вече са 506 през 2021 г. Освен, че са построени повече жилища, те се продават и на по-висока цена. В София например жилищата са поскъпнали с 10% за една година. Все още няма данни, но според бранша, има ръст и през януари 2022 г. спрямо декември 2021 г. Цените варират в зависимост от квартала, броя на стаите, етажа, дали е ново строителство и др. Може да се каже, че в момента трудно може да се намери в София двустаен апартамент под 100 000 евро и тристаен – под 150 000 евро. Дори в най-евтините квартали вече почти няма цена от 1000 евро на кв. метър. 

 

Най-скъпите и най-евтините квартали в София

На най-ниски цени имотите се предлагат в кварталите: "Люлин" 1, "Надежда" 3, "Обеля" 2, "Люлин" 10 и "Толстой". А сред най-скъпите са тези в идеалния център, "Лозенец", "Иван Вазов" и "Кръстова вада", който е и сред най-предпочитаните. Има и продажба на рекордно висока цена в района на Докторската градина, който е традиционно е сред най-скъпите. Апартамент там е продаден на търг за почти 3 млн. евро. 

 

Какви имоти купуваме най-често?

Забелязват се няколко интересни тенденции на пазара на имоти от началото на пандемията. Освен двустайните, все по-търсени стават 3-стайните апартаменти. Българинът е склонен да отдели повече пари, но за по-големи жилища. И нещо ново, появило се с пандемията – на пазара се предлага така наречения малък четиристаен – тристаен апартамент с пространство за хоум офис. Специалистите сравняват строителния бум с този през 2009 г.

 

Източник: bTV

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени