Ресторантьорите обявиха, че започват блокади в цялата страна

Днес ще има протест във Велико Търново

Ресторантьори
Ресторантьори Източник: Twitter

Ресторантьорите стартират протести с блокади заради затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса. Това заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. Той допълни, че акциите на недоволство започват от днес. Представители на бранша ще блокират центъра на Велико Търново. Утре излизат колегите им в Пловдив, а на 7 септември ще има голям протест в София.

 

"Това, което ние ще направим, целият туристически бранш, заедно с всички засегнати браншови организации по тази заповед, започваме да блокираме цялата страна. Днес почваме от Велико Търново, утре Пловдив, в София ще направим огромен протест на 7-ми, и оттам насетне всеки ден ще блокираме цялата страна. Абсолютна лъжа е, че има каквито и да е било социално-икономически мерки и за бизнеса, и за хората“, заяви Алибегов пред БНР.

 

Междувременно от трите браншови организации - БХРА, БАЗ и СЗБ излязоха с обща позиция, в която остро възразяват срещу мерките, които ще бъдат въведени от 7 септември. "Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) остро възразяват срещу обявените от здравните власти мерки за справяне с COVID-19.

 

"Самият временен здравен министър Стойчо Кацаров призна провала на ваксинационната кампания. Именно заради този провал за пореден път бяха посечени избирателно сектори от българската икономика. Изразяваме своята подкрепа към всички колеги, които ще търпят рестрикции и заявяваме, че ще търсим правата си с всички позволени от закона средства", пишат от браншовите организации.

 

"Нашият сектор отново се превръща в изкупителна жертва на властовата несъстоятелност в държавата. И докато преди две години вирусът все още беше непознат и светът тепърва се запознаваше с него, сега това не е така. Тогава оправданията бяха, че трябва да се подготви здравната система, но очевадно тя все още не е подготвена, защото слушаме отново старата песен, но на нов глас. И то още по-фалшиво изпълнена. Сега няма средства за подкрепа на бизнеса! Няма и разработени мерки за такава и дори да се намерят пари, ще са нужни месеци преди да бъде направена системата за тяхното разпределение. С въвеждането на вечерен час от 22 часа, колегите ни от нощните заведения на практика са затворени, а с останалите рестрикции дневните реално се обричат на фалит. Ние на няколко пъти предлагахме да се създаде светофарна система за подкрепа на бизнеса, като здравните и икономическите мерки да вървят ръка за ръка. Продължава по темата да има нулева чуваемост. Ние сме единствената европейска държава, която си позволява през 2021 г. да остави хората на улицата без никаква подкрепа", пишат още в позицията си сдруженията.

 

И продължават: "Настояваме за оставките на ВСИЧКИ, замесени в неадекватността на държавата за справяне с кризата, което доведе до пореден тежък удар върху българския бизнес. Ние вече стартирахме защитата на своите права и ще продължим да го правим с още по-голяма енергия. Започваме блокади по градове, на които са добре дошли всички, почувствали се засегнати от поредното безумие, което имитира мерки, но реално съсипва бизнеси! Първата стъпка е днес (2 септември) във Велико Търново, където от 15 часа на паметник "Майка България" стартира протест, подкрепен от всички национални организации. Утре (3 септември) на протест излиза Пловдив! Сборният пункт е в 15 часа на площад "Съединение". Туристическият бизнес е обединен и ще защитава правата си! Предстоят национални събрания, на които ще се вземат решения за следващите ни действия", се казва още в позицията. Недоволните искат и оставките на всички, които не са се правили с овладяването на пандемията. 

 

Още от "Икономика"

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Делян Добрев: Някои хора по върховете на държавата се готвят да саботират изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Ронят крокодилски сълзи и сипят заклинания във фб за Навални (светла му памет), а в същото време финансираха режима-убиец на същия този Путин с милиарди долари

Прочетете повече прочетете повече

Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата

Започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени