Ресторантьорите подкрепиха АОБР: Удариха ни с цените на тока, готови сме за протести

Ситуацията започва да напомня на далечната 1997 година, заявяват от СЗБ и БАЗ

Ресторант
Ресторант Източник: Facebook

Ресторантьорите категорично подкрепят позицията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) срещу драстично повишената цена на тока, заявиха от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ).

 

Ето и цялата позиция на СЗБ и БАЗ:
"Не само, че през последните месеци изчезна каквато и да е подкрепа за бизнеса в условията на пандемия, че ежедневно се подкопава бизнес средата със заплахи за затваряне, но сега сме ударени и с цените на тока. 

Има съвсем реални случаи на фирми, подписали дългосрочни договори с енерго-разпределителни дружества, които вдигат цени само чрез уведомителен e-mail. Може би това е подготовка за бъдещо затваряне – предприемачите в сектора да предпочитат да не работят, вместо да плащат космическите нови цени на тока. Ситуацията започва да напомня на далечната 1997 година, когато инфлацията беше ежеминутна, а цените на продуктите се променяха по няколко пъти на ден.

Всичко това се случва или с мълчаливото съгласие на отговорните държавни органи, или поради тяхната некомпетентност, или още по-лошо – с тяхната благословия. 

Няма да изброяваме отново изключително експертните аргументи, изложени в писмото на колегите от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) до служебния министър-председател. Ще кажем само това, което усещаме на гърба си – драстично повишаване на цената на електроенергията, която в тези тежки времена прави оцеляването на много от нас почти невъзможно. 
Водени от гореизложеното, се присъединяваме към готовността на АОБР, ако не се вземат необходимите мерки, за организиране на национални протестни действия, с които да защитим интересите на стотиците хиляди, засегнати от неадекватната държавна политика, довела до драстичното повишение на тока". 

Още от "Икономика"

Бизнесът: Цената на тока е на шокови нива! Енергийният министър: В България сме с една от най-ниските цени на ток!

Причините за увеличението на цената са заниженото производство на електроенергия от държавните ТЕЦ-ове, както и високите нива на износ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени