Ревизираният план за възстановяване на България е окончателно одобрен

В началото на октомври правителството поиска Европейската комисия да му преведе 724 млн. евро срещу изпълнени ангажименти

Европейски съюз
Европейски съюз Източник: Zonanews

Ревизираният план за възстановяване и устойчивост на България беше одобрен от европейските финансови министри в петък. Това е последното формално гласуване по плана в Брюксел, който сега трябва бъде финансиран с общо 5.69 млрд. евро безвъзмездни средства от ЕС.


София е обещала да изпълни 57 проекта и 46 реформи до края на 2026 г., договаряйки ги с Европейската комисия срещу достъп до мегапрограмата й за възстановяване от пандемията от COVID-19. Правителството внесе проект за ревизиран план, след като сумата за България беше намалена с 578 млн. евро заради по-добро от очакваното представяне на икономиката през 2021 и 2022 г. За да се вмести в новия бюджет от плана бяха извадени 17 проекта.


Сред тях са изграждането на завод за батерии, модернизацията на болници, модернизацията на "Български пощи", строителството на интермодален транспортен терминал в Русе и поставяне на хидроизмервателни съоръжения срещу наводнения.

 

Тъй като не се възползва от възможността да добави енергийни проекти към плана за възстановяване, България няма да получи и право на авансово плащане по тези проекти, което одобрението на ревизирания план позволява.


В началото на октомври правителството поиска Европейската комисия да му преведе 724 млн. евро срещу изпълнени ангажименти, като второ плащане по плана срещу изпълнението на 66 предварително условени мерки. Оценката на Брюксел за изпълнението на ангажиментите продължава втори месец. Правителството изрази надежда да получи парите до края на годината.


В петък страните членки одобриха общо 13 ревизирани планове за възстановяване, сред които и този на Унгария. Това ще позволи на Европейската комисия да изплати авансово 20% от проектите в допълнителна енергийна глава на Унгария - около 920 млн. евро. Това е първо плащане за Будапеща по плана, тъй като парите й бяха задържани заради неизпълнение на предварителните условия за подобряване на прилагането на върховенството на правото.

Още от "Икономика"

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Делян Добрев: Някои хора по върховете на държавата се готвят да саботират изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Ронят крокодилски сълзи и сипят заклинания във фб за Навални (светла му памет), а в същото време финансираха режима-убиец на същия този Путин с милиарди долари

Прочетете повече прочетете повече

Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата

Започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени