Ревизираният план за възстановяване на България е окончателно одобрен

В началото на октомври правителството поиска Европейската комисия да му преведе 724 млн. евро срещу изпълнени ангажименти

Европейски съюз
Европейски съюз Източник: Zonanews

Ревизираният план за възстановяване и устойчивост на България беше одобрен от европейските финансови министри в петък. Това е последното формално гласуване по плана в Брюксел, който сега трябва бъде финансиран с общо 5.69 млрд. евро безвъзмездни средства от ЕС.


София е обещала да изпълни 57 проекта и 46 реформи до края на 2026 г., договаряйки ги с Европейската комисия срещу достъп до мегапрограмата й за възстановяване от пандемията от COVID-19. Правителството внесе проект за ревизиран план, след като сумата за България беше намалена с 578 млн. евро заради по-добро от очакваното представяне на икономиката през 2021 и 2022 г. За да се вмести в новия бюджет от плана бяха извадени 17 проекта.


Сред тях са изграждането на завод за батерии, модернизацията на болници, модернизацията на "Български пощи", строителството на интермодален транспортен терминал в Русе и поставяне на хидроизмервателни съоръжения срещу наводнения.

 

Тъй като не се възползва от възможността да добави енергийни проекти към плана за възстановяване, България няма да получи и право на авансово плащане по тези проекти, което одобрението на ревизирания план позволява.


В началото на октомври правителството поиска Европейската комисия да му преведе 724 млн. евро срещу изпълнени ангажименти, като второ плащане по плана срещу изпълнението на 66 предварително условени мерки. Оценката на Брюксел за изпълнението на ангажиментите продължава втори месец. Правителството изрази надежда да получи парите до края на годината.


В петък страните членки одобриха общо 13 ревизирани планове за възстановяване, сред които и този на Унгария. Това ще позволи на Европейската комисия да изплати авансово 20% от проектите в допълнителна енергийна глава на Унгария - около 920 млн. евро. Това е първо плащане за Будапеща по плана, тъй като парите й бяха задържани заради неизпълнение на предварителните условия за подобряване на прилагането на върховенството на правото.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени