Росен Христов: Постигнахме договореност с Гърция за двойно повече газ от LNG терминала в Александруполис

Това означава, че страната ни ще има възможност да внася чрез интерконектора ICGB освен азерския газ - 1 милиард кубически метра годишно, и още толкова втечнен

Росен Христов
Росен Христов Източник: МЕ

Постигнахме принципна договореност капацитетът, който е резервиран от страна на България от изграждащия се терминал за втечнен газ в гръцкото пристанище Александруполис, да бъде удвоен - от 500 милиона на 1 милиард кубични метра. Това обяви енергийният министър Росен Христов след среща при президента с представители на ръководствата на компаниите Gaztrade и Copelouzos Group.

 

Това означава, че страната ни ще има възможност да внася чрез интерконектора ICGB освен азерския газ - 1 милиард кубически метра годишно, и още толкова втечнен. Това количество покрива две трети от потреблението на синьо гориво в България.

 

Сред темите на срещата са възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в Александруполис. В разговора участваха и министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, представители на ръководствата на "Булгаргаз" и на "Булгартрансгаз".

 

"На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ за нас е от изключителна важност терминалът в Александруполис да бъде завършен в срок", заяви държавният глава. Служебният кабинет ще открие търгове за доставка на природен газ в средносрочен и дългосрочен план, но решението за подписване на договори ще бъде оставено на следващото редовно правителство, обяви на срещата Румен Радев.

 

Това е втората среща в рамките на година, което е достатъчно красноречив факт за важността на изграждащия се терминал за втечнен газ в Александруполис. България е акционер с 20% в терминала и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е от решаващо значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и Гърция, но той е от особена значимост за гарантиране на икономическата стабилност на Балканите, в Централна и Източна Европа, чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и конкуренция, отбеляза Радев.

 

Постигането на това изисква терминалът да бъде свързан и с междусистемната газова връзка между България и Гърция, който трябва да свърже двете страни от 1 октомври. Освен завършването на терминала в срок, посочи президентът, за страната ни е важно още веднъж да бъдат разгледани възможностите за повишаване на вноса на втечнен газ за България през Гърция, както и за възможностите за включването на България в управлението на порт Александруполис.

 

Представителят на Gastrade Костис Сифнеос увери, че България ще бъде с приоритет при резервирането на капацитети и добави, че реализирането на проекта върви по план и той ще бъде завършен навреме.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени