"Роснефт" и "Лукойл" с рязък спад при износа на петрол от Новоросийск

Износът на "Роснефт" от Новоросийск се очаква да спадне от 1,06 милиона тона през юни до 0,62 милиона тона през юли

Роснефт
Роснефт Източник: КоммерсантЪ

Руските производители на петрол "Роснефт" и "Лукойл" ще намалят рязко износа на петрол от черноморското пристанище в Новоросийск през юли, казаха два запознати източника, след като компаниите възобновиха дейността си в своите рафинерии.
 
Комбинираните зареждания на петрол в Новоросийск от страна на "Роснефт" и "Лукойл" през юли ще спаднат с около 220 000 барела дневно в сравнение с миналия месец, показват изчисления на медията, базирани на пазарни данни.

 

Миналата седмица руското правителство реши да продължи неограничения износ на бензин през юли, намалявайки ограниченията за продажби на горива в чужбина, тъй като местните заводи в Русия произвеждат достатъчно петролни продукти, за да отговорят на пиковото сезонно търсене, въпреки поредицата от украински атаки с дронове срещу рафинерии.

 

Износът на "Роснефт" от Новоросийск се очаква да спадне от 1,06 милиона тона през юни до 0,62 милиона тона през юли, докато нейната рафинерия в град Туапсе се очаква да възобнови доставките на суров петрол този месец.

 

Износът на "Лукойл" от пристанището ще се намали от 0,58 милиона тона миналия месец до 0,19 милиона тона през юли, казаха източници. "Лукойл" рестартира ключова част от оборудването за преработка на нефт - атмосферна дестилация на суров петрол (CDU-6) в своята рафинерия НОРСИ (NORSI), четвъртата по големина в Русия, след атака с дрон през март. "Роснефт" и "Лукойл" не отговориха на исканията за коментар.

 

Лукойл България
Лукойл България Източник: Zonanews

 

Още от "Икономика"

България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности

Мнистърът на енергетиката Владимир Малинов запозна посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан с работата по изграждане на нови ядрени блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов настоя за решителни и спешни мерки за въвеждане на терминала за втечнен газ до Александруполис в експло

Припомняме, че българската страна е съакционер в проекта, като "Булгартрансгаз" ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на проектното дружество Газтрейд С.А.

Прочетете повече прочетете повече

Реализацията на проекти между България и Азербайджан ще гарантира диверсификацията на енергийните източници

Министърът на енергетиката Владимир Малинов разговаря в Баку с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров и със заместник-министъра на енергетиката Камал Абазов

Прочетете повече прочетете повече

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени