Рухнаха акциите на "Газпром" след отказа й да изплати дивиденти

Базираната в Санкт Петербург компания претърпя загуба от около 7 млрд. долара за 2023 г.

Газпром
Газпром Източник: Газпром

Акциите на "Газпром" се сринаха на Московската борса в понеделник вечерта, след като стана известно, че компанията няма да изплаща дивиденти въз основа на резултатите от работата през 2023 година. Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., пише The Moscow Times.
 
Котировките на "Газпром" потънаха с 6% и паднаха до 145,03 рубли, което е най-ниското ниво от октомври 2023 г. насам. На фона на решението на правителството на Руската федерация, най-големият акционер на газовия монополист, да подготви директива за отказа от плащане, капитализацията на "Газпром" намаля със 144 милиарда рубли, или почти 1,6 милиарда долара, за малко повече от час.

 

"Газпром" де факто няма с какво да изплаща дивиденти: за първи път от 25 години компанията приключи миналата година с нетна загуба, а размерът й - 629 милиарда рубли - беше рекорд за три десетилетия от нейната история.

 

Централата на Газпром
Централата на Газпром Източник: ВКонтакте

След загубата на европейския пазар износът на "Газпром" се върна до нивата от 1985 г. (69 милиарда кубически метра) и в сравнение с предвоенните нива се срина три пъти. Неспособен да продава газ, "Газпром" беше принуден да замрази кладенци и загуби една четвърт от производството си за две години, чийто обем миналата година беше най-ниският в историята му.

 

Руски природен газ,
Руски природен газ, "Газпром" Източник: Газпром

Базираната в Санкт Петербург компания претърпя загуба от около 7 млрд. долара за 2023 г. поради рязкото намаляване на продажбите на газ за Европа на фона на сериозни политически последици от руската инвазия в Украйна.

 

След като загуби газовата война с Европа, руският президент Владимир Путин разчита на Китай, предлагайки му да построи втори тръбопровод - "Силата на Сибир-2" с капацитет 50 милиарда кубически метра, в допълнение към газопровода "Силата на Сибир".

 

Но Путин не успя да получи одобрение от Пекин, въпреки уверенията за "приятелство" и "стратегическо" партньорство "без граници". Държавното посещение на руския президент в Китай миналата седмица беше безсилно да поправи ситуацията. Путин не получи нов договор, а Си Дзинпин никога не спомена руския газ в официални коментари.

 

Дори ако "Газпром" успее да се споразумее с Китай за нова тръба, това само ще влоши финансовото му състояние, пишат анализаторите на MMI. Пекин не иска да инвестира нито един юан в проекта, предлагайки на Русия сама да плати многомилиардната сметка за строителството.

 

Владимир Путин и Си Цзинпин
Владимир Путин и Си Цзинпин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

 "Газпром" "няма да има дивиденти в продължение на много, много години", предупреждава MMI: компанията няма достатъчно оперативен паричен поток, за да покрие инвестиционните разходи, а дълговото бреме нараства бързо. Нетният дълг на "Газпром", т.е. непокрит с парични резерви, достигна 5,2 трилиона рубли и вече надхвърля размера на ликвидната част на Националния фонд за богатство.
 

Европа беше най-големият пазар за продажби на "Газпром" до 2022 г., когато руската военна инвазия в Украйна доведе до спад в доставките на газ на енергийното дружество.

 

Русия е доставила общо около 63,8 милиарда кубически метра газ за Европа по различни маршрути през 2022 г., според данни на "Газпром" и изчисления на Ройтерс. Обемът намаля допълнително с 55,6% до 28,3 млрд. куб. м през 2023 г. Пикът от 200,8 милиарда кубически метра беше достигнат от "Газпром" през 2018 г., когато компанията беше водещ доставчик за ЕС и за други страни като Турция.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Споразумението за предоставяне на клирингови услуги между "Газов Хъб Балкан" и KELER CCP ще допринесе

Внедряване на услуги за клиринг и сетълмент за българския пазар ще допринесе за подобряване на функционирането на регионалния газов пазар

Прочетете повече прочетете повече

ЕС утвърди новите санкции срещу Русия с ограничения за търговията с втечнен газ

Въвежда се забрана на използването на Системата за прехвърляне на финансови съобщения (SPFS), разработена от Централната банка на Русия за неутрализиране на ефекта от европейските санкции

Прочетете повече прочетете повече

Американската "Ексимбанк" предлага да финансира VІІ блок с над 8 млрд. долара

Не само да финансират американското оборудване, но и участието на български и физически и юридически лица в реализацията на проекта, което е ключово, добавя енергийният министър

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов: Водородните технологии ще осигурят надеждна, достъпна и чиста енергия

Намирането на алтернативен източник за зелена енергия, какъвто е водородът, и неговото приложение в различни области на промишлеността е от ключово значение, каза министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени