Румен Петков: Корупционната отговорност в енергетиката е на Румен Радев

Кой предложи Веселина Канатова-Бучкова за изпълнителен директор на БЕХ, която е адвокат в кантората на зам.-министър на правосъдието Иван Демерджиев, попита Петков

Румен Петков
Румен Петков Източник: Zonanews

Заради зависимости има безсилие да се сложи ред в ICGB (газовия интерконектор с Гърция, бел.ред.). Това каза на пресконференция лидерът на ПП АБВ Румен Петков, цитиран от Фокус. Петков разказа, че по негово запитване до енергийния министър от 7 юли дали ICGB използват услуги на PR агенция, на каква стойност и дали е редно да използват услугите на PR консултанти, било отговорено, че не знаел и щял да пита енергийния холдинг. От енергийния холдинг на свой ред отговорили, че не знаят и щели да питат ръководството на ICGB. Петков изрази учудване от незнанието, предвид факта, че официалната кореспонденция на ICGB се води от Action Global Communications Bulgaria – това е ПР агенцията.

 

"Некадърието е облечено в специфична мотивация, която възпитанието ми пречи да нарека корупционна и отговорността вече е на президента Радев", коментира Петков. "Не може повече от 8 месеца да говорим, че ICGB съсипва газовата сигурност на България, съсипва един проект с осигурено още от 2009 г. сериозно европейско финансиране и този министър на енергетиката, за който президентът Радев носи лична отговорност вече месеци наред, да не може да направи нищо", заяви Петков. Според него в материал от 25 юни на ПР-компанията, обслужваща ICGB са дадени аргументи за дисциплинарното уволнение на изпълнителния директор на ICGB Теодора Георгиева и го цитира. Първоначално беше съобщено че разпределителните станциите за Димитровград и Кърджали са отпаднали поради отпаднала необходимост, а сега се обяснява, че имало първоначален технически проект на газопровода, в който били предвидени, посочи Петков и попита кой го е възложил, какво означава "първоначален технически проект", имало ли е превъзлагане на техническия проект, за да има окончателен или близък до окончателния и какви са разходите.

 

"Кой и на какво основание е възложил това препроектиране", пита още Петков. Решението за отпадането на двете станции, по твърдения на ПР от компанията, обслужваща ICGB, е взето в края на 2019 г., при положение, че тогава са подготвяни споразумения 1 и 2 за ускорени разплащания и отлагане на въвеждането в експлоатация и не се третира общата цена след отпадането на двете станции, посочи Петков, цитирайки ПР-материала. "Тук има едно изречение, което трябва да се види от прокурор – намаляването на общата цена на проекта се извършва чрез издаване на вариация, която вече е в ход", обърна внимание той и подчерта: "Двете станции са свалени 2019 г, а в средата на 2021 г. ни уведомяват, че вариацията вече е в ход". По думите му, това е много грозна игра на думи и бездействието на министъра на енергетиката смайва.

 

"Г-н Пламен Дилков, новоназначен член на УС на БЕХ , има ли отношение с инженер-консултанта на ICGB? Групата на г-н Дилков – България инженеринг АД участва ли в този консорциум на инженер-консултанта на ICGB, попита Петков и коментира: "Това не е просто конфликт на интереси. Това е откровена зависимост на министъра на енергетиката, която води към президентството – от ICGB". Продължава да няма отговор въпросът всъщност какво означава, че в края на 2021 проектът ще е готов и ще бъде въведен в експлоатация до средата на 2022 г., добави лидерът на АБВ и изрази недоумение, че това се възприема като нещо нормално от правителството. Според Петков компетентните органи трябва да се произнесат по публикациите за разследване срещу г-н Пламен Дилков и отговорът на въпроса кой е предложил Пламен Дилков е крещящ. Също – кой е предложи Веселина Канатова-Бучкова за изпълнителен директор на БЕХ, която е адвокат в кантората на зам.-министър на правосъдието Иван Демерджиев с амбиции за политическа кариера и в следващото правителство, добави Петков и коментира, че "тази женица нищо не разбира от енергетика". Как се конструира БЕХ, кой го предложи и има ли президентът отношение към това структуриране на ръководството на енергийния холдинг, продължи с въпросителните Петков.

 

"Какви мерки ще предприеме БЕХ към Булгартрансгаз и ICGB? Никакви, защото зависимостта на енергийния холдинг и ICGB е концентрирана в Пламен Дилков", посочи лидерът на АБВ и поясни, че "България инженеринг" е част от консултанта, който е направил всички тези неща и на който е добре платено. "Така че тези обвръзки смущават и способността на тези енергийни дружества да проникват във всяка власт по точно определени схеми и механизми, всъщност поставя въпроса какво правихме миналата година юли месец по площадите", коментира Петков. Той е категоричен, че тези неща не получат ли адекватни отговори, тревогата за състоянието на енергетиката ще продължи с пълна сила. Румен Петков разкритикува и предложения План за развитие и предрече, че с него се гарантира енергийния провал на България. В плана е записано изграждане на територията на Мариците на паро-газова централа. В най-добрия случай ще бъдат произведени 10 млн. мегават часа, а това, което трябва да бъде закрито, е за 18 млн. мегават часа, посочи той и заяви, че АБВ настояват час по-скоро да се проведе дебат за енергийната сигурност на страната. Според Петков затварянето на Марица Изток има единствена алтернатива – ядрената енергетика.

Още от "Икономика"

Индийските рафинерии търсят заместител на руския петрол заради санкциите на САЩ

През февруари Индия е купила с 22% повече петрол от Саудитска Арабия, отколкото месец по-рано, като най-голямата частна рафинерия Reliance Industries е придобила най-голям обем от май 2020 г.

Прочетете повече прочетете повече

ЕИБ ще консултира Министерството на енергетиката при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса "Мариц

Регион Стара Загора има огромен потенциал за преход, основан на интегрирана трансформация на активи, което би позволило запазването на енергийния му профил

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени