Румен Петков съкруши с факти енергийния министър

"Някой иска да съсипе "Булгаргаз" в този му вид, убеден е той

Румен Петков
Румен Петков Източник: Евроком

Румен Петков излезе с позиция около казуса с продадения газ на Румъния и изнесената информация от енергийния министър днес на извънреден брифинг. Той заявява, че Александър Николов дължи ясни отговори на обществото.

"Принуден съм да информирам министъра за фактите, каквито са. На 3 февруари от 9 часа сутринта новото ръководство на "Булгаргаз" управлява компанията, някой го е излъгал, че са влезли чак в петък. Но това е дребнотемие. 28 януари, петък, по общественодостъпна информация от газов хъб "Балкан", имаме продадени всичко под 6 000 мегаватчаса. Понеже министърът се колебае между мегават и мегаватчаса, това е 570 500 м2 газ. Тоест, излишъците оттогава, до следващия петък, са се увеличили десет пъти", заявява Петков.

 

Лидерът на АБВ представя хронологично подробностите по казуса:
"2 февруари са продадени 2 000 мегаватчаса. 3 февруари - встъпването в длъжност на новото ръководство - са продадени 10 000 мегаватчаса на газов хъб "Балкан". 4 февруари - 12 000 мегаватчаса. 5 и 6 февруари – по 30 000 мегаватчаса (минимум чиста печалба 1,8 млн. евро)".

 

Петков задава и въпроси по казуса. Твърди, че те имат своите ясни отговори. "Но министърът ги дължи на обществото. И ако не ги даде той, ще трябва да ги дадем други хора. Не защото влизаме в сговор с някой, а защото се борим за интереса на българските граждани и българската икономика", заявява той.

 

"1. Кой и как определи цената от 150 лева на мегаватчас (за сведение на премиера, за първи път в света цял ден на борсата цената е една и съща – 150 лева на мегават)? И някой трябва да обясни този феномен.

2. Остава впечатлението, че купувачите са определяли цената, а не продавачите. Това също е лесно проверимо и очаквам с нетърпение и надежда да бъда опроверган.

3. Защо не насищаме хранилището в Чирен, а продаваме нашия евтин газ на братята румънци (газът в България е най-евтин в Европа – 55 евро на мегаватчас, в Румъния достига 100 евро на мегаватчас. Кои са милионерите, това знае министърът и новият шеф на "Булгаргаз").

4. Министърът потвърди, че източват "Чирен". Защо не промени заявката за съхранение, а позволи източването? Къде е програмата за съхранение при извънредни ситуации, с които ни плашат постоянно, в т.ч. и на първо място министър-председателят?", са въпросите, които бившият вътрешен министър в тройната коалиция отправя към енергийния министър. 

 

"Заплашени сме "Булгаргаз" да сключи договор за доставка на 500 млн. куб. м. втечнен газ на изключително висока цена. И всички действия, които се предприемат през последния месец по енергетиката, ни карат да се плашим, че някой иска да съсипе "Булгаргаз" в този му вид, за сметка на доставка на скъп газ за икономиката. Казвам го сега и ще го повторя, когато една шайка безбъдници тръгнат за "оттатък", допълва Петков.

 

Той заявява още: "Никога не съм бил вицепремиер и категорично отхвърлям номинацията, която ми беше направена от Александър Николов. Не защото той не познава нашата история, а защото аз съм човек, който не желае нищо в бъдеще".

 

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени