Русия официално поиска България да плаща синьото гориво в рубли

Общата позиция на ЕС е, че няма да се поддава на изнудване

Александър Николов, министър на енергетиката
Александър Николов, министър на енергетиката Източник: БНТ

От петък вечер има входирано официално искане от страна на руския контрагент. Тоест, вече директно е заявено искане за плащане в рубли на природния газ, каза в ефира на БНТ министърът на енергетиката Александър Николов. Той припомни, че позицията на ЕС е, че подобно нещо няма как да се случи и ЕС няма как да се поддава на изнудване. В договорите между партньорите ясно е разписан начинът на плащане и той не включва плащане в рубли, поясни министърът.

 

Той посочи, че по време на война спазването на правни отношения е доста под въпрос. "Още не мога да кажа какво и как ще се случи след средата на април. Дали ще има механизъм, по който да се плаща в евро и след това да се превалутира и съответно - изкуствено се вдига цената, предстои да видим", коментира Николов.

 

Договорът от наша страна се спазва, не сме в нарушение, това е изключително важно да се знае, каза министър Николов. По думите му, ако спре кранчето на газ от Русия, вече се водят допълнителни преговори със съседни държави, с Азербайджан, относно природен газ, втечнен газ, който да бъде доставен. Той би могъл да бъде доставен през Гърция или през Турция, уточни министърът.

 

"Нека не забравяме, че текущият договор с "Газпром екпорт" е до края на годината. Това значи, че те трябва да ни доставят природен газ до края на 2022 годината", каза енергийният министър. Той допълни, че от 1 юли нататък количествата газ, които ще идват по договора с Азербайджан, ще бъдат доста по-високи. Тоест, със сигурност имаме алтернативи и със сигурност можем да се справим, заяви енергийният министър. 

 

В отговор на въпрос дали КЕВР саботира министерството на енергетиката, министърът каза: "Не, по никакъв повод". Той разясни механизма, по който се случва приемането на цената за природния газ.

 

"Предложението идва от "Булгаргаз", разглежда се в детайли от КЕВР и се приема или се предлага промяна, ако има нужда от такава. Към момента, както "Булгаргаз", така и КЕВР правят всичко възможно на фона на война, изключително близо до нас, все пак да се спазва някакъв нормален механизъм, който да държи цената до максимална степен социално приемлива", заяви министър Николов.

 

По думите му, цената за това, което се случва в Украйна, я плащаме всички. "За съжаление ще е трудно, трябва да бъдем максимално откровени към всички. Няма как при положение, че се използват всички възможни средства при тази война, това да не включва и икономически ефект, който за съжаление се плаща от обществото", каза министърът.

 

Той посочи, че това, което са направили КЕВР, заедно с "Булгаргаз" е, че в доста по-тежкия месец март са успели да задържат цената близо до тази през февруари, с 3 процента повишение тогава. От тук нататък отоплителният сезон е близко до приключване, съответно ефектът като общ разход за домакинствата няма да е толкова сериозен, каза Николов.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени