Русия преустанови участието си в сделката за износ на украинско зърно през Черно море

Споразумението беше удължавано няколко пъти, но изтича дне

Зърно от Украйна
Зърно от Украйна Източник: FKiev

Русия преустанови участието си в сделката, позволяваща износа на украинско зърно през Черно море, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

 

Сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, имаше за цел да облекчи световната продоволствена криза, като позволи украинското зърно, блокирано от руско-украинския конфликт, да бъде изнасяно безопасно.

 

Споразумението беше удължавано няколко пъти, но изтича днес. Русия от месеци твърди, че условията за неговото удължаване не са били изпълнени.

 

"Фактически черноморските договорености днес прекратиха действието си", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

 

"За съжаление, частта от тези черноморски договорености, отнасяща се до Русия, досега не е изпълнена, така че неговото действие е прекратено", допълни той.

 

Москва отдавна се оплаква, че са останали пречки пред износа на нейно зърно и торове, въпреки че те не попадат пряко под санкциите на Запада, и представи редица искания, които според нея не са били изпълнени.

 

"Веднага щом руската част от договореностите бъде изпълнена, руската страна незабавно ще се върне към изпълнението на тази сделка", подчерта Песков.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени