Русия се оттегля от сделката за износа на украинско зърно

Официалната причина – че под "прикритието ѝ" украинските въоръжени сили са ударили кораби и инфраструктура на руския Черноморски флот

Зърно от Украйна
Зърно от Украйна Източник: FKiev

Русия се оттегля от договорената с помощта на Турция сделка за износ на украинско зърно и храни от събота за неопределено време заради терористичния акт в Севастопол, се посочва в изявление на руското външно министерство от събота.

 

Дипломатическото ведомство посочва, че под прикритието на хуманитарния коридор, създаден в рамките на "Черноморската инициатива" за износ на украинска селскостопанска продукция, украинските въоръжени сили са нанесли в събота масиран въздушен и морски удар с помощта на безпилотни самолети по кораби и инфраструктура на руския Черноморски флот във военноморската база в Севастопол.

 

"Във връзка с действията на украинските въоръжени сили, ръководени от британски специалисти, насочени, наред с другото, срещу руски кораби, осигуряващи функционирането на посочения хуманитарен коридор (които не могат да бъдат квалифицирани по друг начин, освен като терористичен акт), руската страна не може да гарантира безопасността на гражданските сухотоварни кораби, участващи в "Черноморската инициатива", и от днес преустановява нейното изпълнение за неопределен период от време. На руските представители в Съвместния координационен център в Истанбул, който контролира транспортирането на украински храни, са дадени съответните инструкции", поясняват от министерството, цитирани от ТАСС.

 

 За атаката бе съобщено тази сутрин от руското министерство на отбраната. Тя е продължила часове, а в нея участвали дронове, като на прицел били и кораби на Черноморския флот, и съдове на гражданската авиация. И двата типа съдове били свързани със сделката за зърното.

 

Украйна, която в първите часове след руските съобщения за атаката не ги коментира, отговори след решението за сделката. Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, Андрий Ермак, обвини Русия: "Примитивността на руския шантаж е във всичко. Ядрено изнудване, енергия, храна ... измислица за "мръсна бомба", на която целият свят се смее. Измислени терористични атаки срещу собствените им съоръжения ... всичко е твърде просто и предвидимо. Агонията на престъпниците, които не могат да разберат, че няма да постигнат нищо с инфантилни ултиматуми. И че времето им изтича". 

 

Сделката за износа на зърно бе постигната на 22 юли с първоначален срок на действие 120 дни. Постигнатата с помощта на Турция и ООН договорка породи надежда на десетки зависими от украински доставки държави, като деблокира пристанища в страната и позволи задържана с месеци стока да достигне пазарите си. Напоследъл обаче руският президент Владимир Путин направи някои критични коментари за сделката - че стоките не достигали до най-бедните страни или заплахата тя да не бъде продължена, ако се окаже, че взривните вещества за атаката на Кримския мост са минали именно по "зърнения коридор". 

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени