Русия се връща 50 години назад - Кока Кола и Пепси спират да продават напитките си в страната-агресор

По-рано през вчерашния ден Макдоналдс също обяви, че временно затваря всичките си 847 заведения за хранене в Русия

Кока-Кола и Пепси
Кока-Кола и Пепси Източник: Pinterest

Компаниите Кока Кола и Пепси обявиха, че спират да продават напитките си в Русия. Така те станаха поредните знакови западни компании, ограничили дейността си в региона заради нахлуването на Москва в Украйна, предадоха агенциите. Кока Кола заяви, че бизнесът ѝ в Русия и Украйна е допринесъл за около 1-2 процента от нетната оперативна печалба на компанията за 2021 г.

 

Нашите сърца са с хората, които понасят тежките последици от тези трагични събития в Украйна. Ще продължим да следим и анализираме развоя на ситуацията, посочи компанията.

 

Пепси, чиято кола е един от малкото западни продукти, появили се в Съветския съюз преди разпадането му (първият завод за Пепси кола се появява в Новоросийск през 1974 г.), уточни, че ще продължи да продава в Русия единствено стоки от първа необходимост като мляко и детски храни.

 

Американският гигант в сферата на бизнеса с кафе "Старбъкс" също спира дейността си в Русия. Това включва преустановяване на вноса на всякакви продукти на компанията и временно спиране на работата на кафенетата от веригата ѝ там, които са общо около 130 в цялата страна, уточниха от "Старбъкс" и добавиха, че ще се погрижат за близо 2000 души в Русия, чието препитание зависи от компанията.

 

По-рано през вчерашния ден Макдоналдс също обяви, че временно затваря всичките си 847 заведения за хранене в Русия.

 

Макдоналдс
Макдоналдс Източник: Zonanews

 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени