Русия спря доставките на газ за Нидерландия

Потреблението на газ в Нидерландия през 2020 г. е възлизало на 36,6 млрд. куб. м, от които 11,2 млрд. куб. м са дошли по газопровода от Русия

Руски природен газ
Руски природен газ Източник: РИА Новости

"Газпром" съобщи, че напълно е спряла доставките на газ за холандския търговец GasTerra, след като оттам са отказали да плащат в рубли.

 

"Плащанията за доставен газ от 1 април трябва да се извършват в рубли, като се използват нови реквизити за които контрагентите са били информирани своевременно", се казва в изявление на Газпром.

 

По данни на Интерфакс потреблението на газ в Нидерландия през 2020 г. е възлизало на 36,6 млрд. куб. м, от които 11,2 млрд. куб. м са дошли по газопровода от Русия.

 

Прекъсването на доставките означава, че страната няма да получи около 2 млрд. куб. м газ преди изтичането на договора на 1 октомври. За да компенсира недостига, нидерландската компания за пренос на газ Gasunie спешно изгражда терминал за втечнен природен газ в пристанището Емсхафен в провинция Гронинген. Двете плаващи съоръжения ще могат да приемат до 8 милиарда кубически метра газ годишно. Очаква се двата терминала да бъдат пуснати в експлоатация през есента.

 

Вече няколко европейски държави се отказаха да купуват руски газ. Причината е схемата за плащане на газ, предложена от руските власти, която те сега искат да предложат и на притежателите на руски държавен дълг. Към Полша и България в понеделник се присъединиха Нидерландия и Дания. Датската енергийна компания Orsted заяви, че ще продължи да плаща за газ в евро.

 

Късно вечерта в понеделник лидерите на Европейския съюз се споразумяха за шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва частично ембарго върху вноса на руски петрол и изключване на Сбербанк от системата SWIFT.

 

"Споразумението за забрана на руския износ на петрол за ЕС покрива повече от две трети от вноса на петрол в Русия, като по този начин се прекъсва огромен източник на финансиране за военната й машина. "Максимален натиск върху Русия за прекратяване на войната", написа в Twitter ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

Санкциите се отнасят за петрола, превозван по море. Засега ЕС е решил да остави вноса през петролопровода "Дружба", който влиза през Унгария. Именно тя беше против пълното ембарго срещу Русия.

 

 

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени