Русия спря доставките на природен газ за Полша, твърдят полски медии

В Министерството за климата се е събрал кризисен екип

Полската петролна и газова индустрия (PGNiG)
Полската петролна и газова индустрия (PGNiG) Източник: РИА Новости

Доставките на руски газ по договора "Ямал" за Полша са прекратени, съобщиха частната телевизия Polsat News, позовавайки се на неназовани източници. Русия спря доставките на газ за Полша по договора "Ямал", научи неофициално и новинарският сайт Onet.pl, цитиран от Ройтерс. Полската петролна и газова индустрия (PGNiG), която купува газ от "Газпром" по дългосрочен договор, изтичащ тази година, отказа коментар.

 

В Министерството за климата се е събрал кризисен екип, посочва още Onet.pl. Няма съобщение от Русия дали това е изпълнението на ултиматума, с който военнопрестъпникът Владимир Путин наскоро заплаши, а именно, че ако няма плащания на руското синьо гориво в рубли, няма да има и руски газ.

 

Официалните съобщения по този въпрос трябва да бъдат публикувани днес, посочва още Onet.pl. Информацията, първо за значително намаляване на преноса на руски газ, а след това и за спирането му днес, беше неофициално потвърдена за Onet.pl както от правителствени източници, така и от Полската петролна и газова индустрия (PGNiG). Руснаците не са информирали полската страна за причините за спирането на доставките.

 

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF скочиха за кратко към 108 евро за мегаватчас, преди да върнат под нивото от 100 евро към 97 евро за MWh, поскъпвайки в рамките на деня с близо 5%, след като по-рано във вторник те се търгуваха за кратко под 90 евро за мегаватчас.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени