Русия възстанови доставките на газ за Полша

Това показват данни от мрежата на газопреносните оператори на Европейския съюз

Руски природен газ, "Газпром"
Руски природен газ, "Газпром" Източник: Газпром

Доставките на газ за Полша от Русия са били възстановени. Това показват данни от мрежата на газопреносните оператори на Европейския съюз в сряда, цитирани от Ройтерс.

 

Припомняме, че във вторник от "Газпром" съобщиха в изявление, че Русия спира доставките на газ за Полша. Там пишеше, че газът ще спре в сряда сутринта, но полски медии съобщаваха, че то вече е преустановено.

 

Полша нарече спирането "нарушение на договора" и каза, че ще търси правата си. Полша е сред държавите, които отказаха на Русия да плащат за газа в рубли, но досега на останалите такива страни доставките не са били спрени.

 

Полша купува около 60 процента от газа си от Русия. Спирането не е проблем в момента, защото потреблението е ниско и количества в хранилищата има. Дългосрочният договор на Полша с "Газпром" изтича в края на тази година.

 

По-рано поляците казаха, че няма да го подновят, а ще внасят синьо гориво по нов начин от Норвегия.

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени