Русия заменя западните автомобили с "Волга" и "Победа"

Преди месец беше заявено, че се готви възстановяването на автомобили от съветската епоха "Москвич"

Русия възобновява производството на собствени автомобили
Русия възобновява производството на собствени автомобили Източник: ТАСС

В интервю за телевизионния канал РБК министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров не изключва възможността леките автомобили "Волга" и "Победа" отново да се произвеждат в Русия.

 

Производството на автомобили в Русия се срина след началото на инвазията в Украйна. Според руската статистическа агенция цените на автомобилите са скочили с 50 на сто от началото на годината, заради значително свитото търсене и инфлацията. Последните данни показват крах на продажбите на коли в Русия след наложените й санкции заради инвазията в Украйна. През май спадът е с рекордните 83,5 на сто.

 

Международните производители на автомобили спряха производството. Руските активи на групата Renault, включително дяловете на френския концерн в "Автоваз" и базирания в Москва завод за автомобили Renault Russia, бяха придобити от държавата.

 

В отговор на уточняващ въпрос дали "Волга" и "Победа" ще се произвеждат в автомобилния завод "Горки" в Нижни Новгород, Мантуров заяви, че проектът може да се реализира на различни места.

 

От 1946 до 1958 г. ГАЗ произвежда модела "Победа", а от 1956 г. - модела "Волга". През 2008 г. е направен опит за започване на серийно производство на "Волга Сибир" (върху лицензирана платформа на американския Chrysler), но две години по-късно проектът е спрян и оттогава не се споменава за възраждане на тази марка.

 

Преди няколко дни военнопрестъпникът Владимир Путин разпореди на руското правителство да изготви и предложи нови мерки в подкрепа на производителите на автомобили.

 

Преди месец беше заявено, че се готви възстановяването на автомобили от съветската епоха "Москвич" в партньорство с производителя на камиони "Камаз". Моделът ще бъде произвеждан в бившия московски завод на Renault.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени