Руската икономика - на крачка от банкрута

международната рейтингова агенция Fitch Ratings намали дългосрочния рейтинг на страната от "ВВВ" на "В"

Икономически банкрут
Икономически банкрут Източник: Zonanews
Руската фондова борса продължава да е закрита, една рубла струва по-малко от един цент, а западният бизнес напуска Русия. Следва е банкрут на руската икономика. Това се казва в последния аналитичен доклад на JPMorgan. "Санкциите, които бяха въведени против Русия, значително увеличиха вероятността от банкрут, свързан с руските държавни облигации в твърда валута", заключават аналитиците от банката. 
 
Независимо от това, че Русия вероятно има налични пари, за да изплаща своя дълг, перспективите за руската икономика изглеждат безнадеждно. Санкции, които бяха въведени срещу руските държавни учреждения, контрамерките вътре в Русия, свързани с ограничаването на чуждестранните плащания, а така също нарушаването платежните вериги, създават големи трудности за осъществуването на плащания от РФ в чужбина. 
 
Например, санкциите против руската Централна банка и изключването на отделни руски банки от системата SWIFT ще повлияят на способността на страната да полчава достъп до чуждестранна валута, за да погасява външните си дългове. Това включва руските запаси от международни резерви, които засега остават извън санкциите, а така също наличните пари от експортни доходи. 
 
Междувременно, международната рейтингова агенция Fitch Ratings намали дългосрочния рейтинг на страната от "ВВВ" на "В", което е с цели пет степени под инвестиционния рейтинг, като в същото време постави страната под негативно наблюдение, което предполага, че кредитният ѝ рейтинг може да бъде намален допълнително. 
 
Преди това Русия беше оценена от "Фич" с кредитен рейтин на ниво от "ВВВ", или две степени на т.нар. нива на "боклук" (нива на високорисков рейтинг), припомня "Файненшъл таймс". Понижаването на рейтинга идва само дни, след като и агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) намали своя рейтинг за държавния дълг на Русия до ниво на "боклук".
 
Междувременно трета водеща агенция "Мудис" (Moody's) постави под негативно наблюдение суверенния рейтинг на Русия за евентуалното му понижаване до статус на "боклук".
 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени