Руската икономика - на крачка от банкрута

международната рейтингова агенция Fitch Ratings намали дългосрочния рейтинг на страната от "ВВВ" на "В"

Икономически банкрут
Икономически банкрут Източник: Zonanews
Руската фондова борса продължава да е закрита, една рубла струва по-малко от един цент, а западният бизнес напуска Русия. Следва е банкрут на руската икономика. Това се казва в последния аналитичен доклад на JPMorgan. "Санкциите, които бяха въведени против Русия, значително увеличиха вероятността от банкрут, свързан с руските държавни облигации в твърда валута", заключават аналитиците от банката. 
 
Независимо от това, че Русия вероятно има налични пари, за да изплаща своя дълг, перспективите за руската икономика изглеждат безнадеждно. Санкции, които бяха въведени срещу руските държавни учреждения, контрамерките вътре в Русия, свързани с ограничаването на чуждестранните плащания, а така също нарушаването платежните вериги, създават големи трудности за осъществуването на плащания от РФ в чужбина. 
 
Например, санкциите против руската Централна банка и изключването на отделни руски банки от системата SWIFT ще повлияят на способността на страната да полчава достъп до чуждестранна валута, за да погасява външните си дългове. Това включва руските запаси от международни резерви, които засега остават извън санкциите, а така също наличните пари от експортни доходи. 
 
Междувременно, международната рейтингова агенция Fitch Ratings намали дългосрочния рейтинг на страната от "ВВВ" на "В", което е с цели пет степени под инвестиционния рейтинг, като в същото време постави страната под негативно наблюдение, което предполага, че кредитният ѝ рейтинг може да бъде намален допълнително. 
 
Преди това Русия беше оценена от "Фич" с кредитен рейтин на ниво от "ВВВ", или две степени на т.нар. нива на "боклук" (нива на високорисков рейтинг), припомня "Файненшъл таймс". Понижаването на рейтинга идва само дни, след като и агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) намали своя рейтинг за държавния дълг на Русия до ниво на "боклук".
 
Междувременно трета водеща агенция "Мудис" (Moody's) постави под негативно наблюдение суверенния рейтинг на Русия за евентуалното му понижаване до статус на "боклук".
 

Още от "Икономика"

България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности

Мнистърът на енергетиката Владимир Малинов запозна посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан с работата по изграждане на нови ядрени блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов настоя за решителни и спешни мерки за въвеждане на терминала за втечнен газ до Александруполис в експло

Припомняме, че българската страна е съакционер в проекта, като "Булгартрансгаз" ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на проектното дружество Газтрейд С.А.

Прочетете повече прочетете повече

Реализацията на проекти между България и Азербайджан ще гарантира диверсификацията на енергийните източници

Министърът на енергетиката Владимир Малинов разговаря в Баку с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров и със заместник-министъра на енергетиката Камал Абазов

Прочетете повече прочетете повече

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени