Руски терористичен обстрел доведе до изключването на Запорожката АЕЦ от мрежата

През октомври военнопрестъпникът Владимир Путин подписа указ, с който Запорожката АЕЦ бе обявена за руска федерална собственост

Запорожка АЕЦ
Запорожка АЕЦ Източник: Telegram

Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна е била изключена от електрическата мрежа и е преминала в режим на резервно захранване, предаде ТАСС, като се позова на назначеното от Русия ръководство на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

 

"В резултат на прекъсването на 750-ватовата Днепърска високоволтова линия Запорожката АЕЦ остана без външно електрозахранване. Електрозахранването за собствените й нужди се осигурява от дизелови генератори. Причините за прекъсването на линията се изясняват", пише в съобщението, публикувано в Telegram.

 

Назначеното от Русия ръководство на Запорожката АЕЦ уточни, че радиационният фон на площадката на атомната централа, в санитарно-охранителната зона и зоната за наблюдение е в нормите. От украинския държавен ядрен оператор "Енергоатом" потвърдиха пред Ройтерс, че електрозахранването в Запорожката АЕЦ е прекъснато.

 

"Да, имаме седмото спиране на тока от началото на (руската) окупация", каза източник от компанията. След това "Енергоатом" обяви, че причината е руски обстрел на Днепърската високоволтова линия, предаде Ройтерс.

 

Запорожката АЕЦ се намира на няколко километра от Мелитопол. Русия превзе централата малко след инвазията си в Украйна в края на февруари миналата година. През октомври военнопрестъпникът Владимир Путин подписа указ, с който Запорожката АЕЦ бе обявена за руска федерална собственост.

 

Русия обяви Запорожка област за анексирана, въпреки че превзе само част от югоизточния украински регион. Окупационните власти се базирани в Мелитопол, тъй като областният административен център град Запорожие остава под украински контрол.

 

В началото на този месец Русия евакуира цивилни от Мелитопол в очакване на украинско контранастъпление в района. Местните власти в Запорожие съобщиха тази сутрин, че в някои райони няма ток. Сирените за въздушна тревога виха тази нощ в града, където се чуваха взривове. 

 

Управителят на Запорожка област Юрий Малашко обаче уточни, че частичното спиране на тока в регионалния административен център се дължи не на руска атака, а на пожар в съоръжение заради претоварване на електроенергийната система.

Още от "Икономика"

Газовият интерконектор с Гърция отличен като успешен проект за енергийна диверсификация в ЕС

Газовата връзка с Гърция не е просто един европейски проект, а доказателство, че в кохезионната политика печелят всички", коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков

Прочетете повече прочетете повече

Газопровод през България е "следващият важен енергиен проект" в района, смятат САЩ

Става дума за свързването на междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) със слабо използвания в момента Трансбалкански газопровод, по който идваше руски газ за района

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени