Руските акции и рублата поевтиняха заради Донецк и Луганск

Ключовият въпрос за инвеститорите в момента е докъде ще стигнат САЩ и съюзниците им със санкциите

Фондова борса в Русия
Фондова борса в Русия Източник: Sputnik

Руските акции продължават да поевтиняват във вторник, докато инвеститорите осмислят потенциала за нови санкции срещу страната, след като руският президент Владимир Путин призна двете сепаратистки републики Донецк и Луганск в Източна Украйна и изпрати руски военни в двата района, съобщава Bloomberg. Основният руски борсов индекс MOEX се понижи с 6,9%, продължавайки най-стръмния си спад от анексирането на Крим през март 2014 г. от понеделник.

 

Към 9:45 ч. българско време леко се възстановява, ограничавайки спада си до 4,60%. Рублата е с 0,6% надолу, достигайки ниво от 80,2850 рубли за долар, след като отбеляза най-голямото си понижение от март 2020 г. вчера. Ключовият въпрос за инвеститорите в момента е докъде ще стигнат САЩ и съюзниците им със санкциите в отговор на решението на Путин да признае двете отцепнически републики. Посланиците на Европейския съюз ще се срещнат във вторник, за да обсъдят санкциите в отговор на указите на Путин, макар че може да минат дни, преди да бъде финализиран пакетът.

 

Русия непрекъснато отрича твърденията за планове да нахлуе в Украйна. "Мащабът на руския натиск е все още несигурен въпреки признаването на сепаратистките региони", казва Раджев де Мело, глобален мениджър на макропортфейла в GAMA Asset Management".

 

По-тревожно е, че двата сепаратистки региона претендират за целите области Донецк и Луганск и изпращат войски, подкрепени от Русия, към останалата част на провинциите". Не е ясно какво ще определят САЩ и съюзниците им като инвазия и какво ще задейства по-големи санкции. Някои европейски държави са предпазливи спрямо икономическите последици, които може да претърпят от санкциите срещу Русия предвид зависимостта им от вноса на газ.

 

Акциите на базирания в Русия производител на алуминий "Русал" се сринаха с 22% в Хонконг, което е най-големият им спад от април 2018 г. Тогава компанията бе ударена от по-ранен кръг от американски санкции в отговор на това, което министерството на финансите на САЩ тогава определи като "пагубна активност по целия свят" от страна на Русия.

 

Източник: Investor.bg

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени