Руските митници отчетоха трикратен срив на приходите от природен газ

Опитите за постигане на споразумение с Китай за изграждането на нов тръбопровод "Силата на Сибир-2" с капацитет 50 млрд. кубически метра годишно засега са неуспешни

Руски природен газ, "Газпром"
Руски природен газ, "Газпром" Източник: Газпром

Загубата на европейския газов пазар, който поемаше преди войната повече от половината от руския екпорт на природен газ повече от половината от износа на "Газпром", удари газовите приходи на руската икономика. В периода януари-ноември 2023 г. приходите от износ на газ са се съкратили тройно, съобщи в понеделник изпълняващият длъжността ръководител на Федералната митническа служба на Руската федерация Руслан Давидов, цитиран от The Moscow Times


Износът на петрол, въпреки европейското ембраго и санкциите с изискването за спазване на "ценовия таван", се съкрати с едва 7% във физически обем. "Петролът пострада по-малко, защото има алтернативни маршрути за доставка", обясни Давидов, намеквайки за "сенчест флот" от стотици танкери, които превозват руски барели до Азия в заобикаляне на западните ограничения. 

 

"Ако говорим за енергийни ресурси, основните ни страни, в които изнасяме енергийните си ресурси, са Китай, Индия, Турция, страните от ЕАИС и тези страни, които наричаме приятелски", заяви Давидов. Това обаче не се отнася за газа, който тече към Европа по тръбопроводи, повечето от които или са спрени (Ямал-Европа), или де факто са престанали да съществуват ("Северен поток"). 


Опитите за постигане на споразумение с Китай за изграждането на нов тръбопровод "Силата на Сибир-2" с капацитет 50 млрд. кубически метра годишно засега са неуспешни. Въпреки че Владимир Путин се срещна с китайския президент Си Дзинпин два пъти през тази година и му предложи петкратно увеличение на вноса на руски газ, Пекин не е подписал подобен договор, който е жизненоважен за "Газпром".

 

Според The Sourth China Morning Post препъникамъкът е цената: Китай, който вече купува руски газ наполовина по-евтин от този, който се продава на Турция и Европа, разчита на нови отстъпки и освен това не иска да инвестира нито един юан в строителството. 

 

Газпром, руски природен газ
Газпром, руски природен газ Източник: Depositphotos



Многомилиардната сметка за газопровода, според идеята на Пекин, трябва да бъде изцяло платена от "Газпром". Някога мощната държавна корпорация, която управлява най-големите доказани запаси от газ в света, обаче трудно може да си позволи нов мегапроект.

 

За годината, приключила на 30 юни 2023 г., "Газпром" претърпя нетна загуба от 1 трл. рубли, оказа се в състояние на остър недостиг на пари в брой и беше принудена да похарчи две трети от паричните си резерви, които имаше по сметките си. 


През първата половина на годината производството на "Газпром" спадна с една четвърт в сравнение с предвоенните нива, което е рекорд в историята на руската газова индустрия.

 

До 2025 г. газовият монополист ще инкасира загуби от 1 трл. рубли поради намаляване на приходите, увеличаване на данъчната тежест и необходимостта от плащане на програмата за газификация, заяви през ноември Павел Завални, ръководител на комисията по енергетика на Държавната дума. Според него "няма да има износ", а разходите "остават".

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени